Θεαματικές αποκλίσεις εμφανίζουν πόλεις του κόσμου όσον αφορά στο κόστος ζωής…
Στέγη και φαγητό σε συνδυασμό με τους μισθούς αποτελούν τους καθοριστικούς παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος διαβίωσης, όπως για παράδειγμα η Νέα Υόρκη που αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στα υψηλά ενοίκια και στο ακριβό φαγητό…πού όμως βρίσκεται η Αθήνα και είναι τα πράγματα όπως φαίνονται;
Χρησιμοποιώντας την Νέα Υόρκη ως σημείο αναφοράς, ο Victor Dépré χρησιμοποίησε στοιχεία του 2022 από το Numbeoγια να συγκρίνει το κόστος ζωής και την αγοραστική δύναμη του μέσου εργαζόμενου σε 578 πόλεις από όλο τον κόσμο.
Με γαλάζιο χρώμα απεικονίζονται οι πόλεις όπου το κόστος διαβίωσης είναι μεγαλύτερο από τη μέση αγοραστική δύναμη των πολιτών, ενώ οι πόλεις, στις οποίες συμβαίνει το αντίστροφο, απεικονίζονται με μωβ. Η Αθήνα, μαζί με την Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης και την Θεσσαλονίκη συγκαταλέγονται στην πρώτη ομάδα.
Αν και η Νέα Υόρκη αποτελεί οπωσδήποτε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα «ακριβής» πόλης, τα στοιχεία του Numbeo δείχνουν ότι υπάρχουν ορισμένες άλλες πόλεις που είναι ακριβότερες. Στον παρακάτω πίνακα καταγράφεται η πρώτη δεκάδα. Στη δεξιά στήλη βλέπετε το πόσο υπερβαίνει το κόστος ζωής την αγοραστική δύναμη – για παράδειγμα, αν μια πόλη έχει δείκτη 121.00, αυτό σημαίνει ότι τα έξοδα διαβίωσης υπερβαίνουν κατά 21% την μέση αγοραστική δύναμη των πολιτών.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Χάμιλτον, πρωτεύουσα των Βερμούδων, όπου το κόστος ζωής υπερβαίνει κατά 50% αυτό της Νέας Υόρκης. Η ζωή στο Χάμιλτον είναι τόσο ακριβή, εν μέρει διότι οι Βερμούδες εισάγουν σχεδόν τα πάντα – από το φυσικό αέριο μέχρι είδη παντοπωλείου και ρούχα. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των προϊόντων εκτινάσσονται στα ύψη.
Δεύτερη στη λίστα είναι η Ζυρίχη της Ελβετίας, όπου τα έξοδα είναι περίπου 30% υψηλότερα, σε σχέση με τη Νέα Υόρκη. Τα τρόφιμα και τα ποτά είναι ιδιαίτερα ακριβά στην περιοχή. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Numbeo, τα παντοπωλεία της Ζυρίχης είναι 58% πιο ακριβά από αυτά της Νέας Υόρκης και οι τιμές των εστιατορίων είναι κατά 55% υψηλότερες. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί πως η αγοραστική δύναμη του μέσου κάτοικου Ζυρίχης είναι επίσης αρκετά υψηλή, κάτι που αντισταθμίζει το υψηλό κόστος ζωής.
Όσον αφοράσ την Αθήνα, το κόστος ζωής διαμορφώνεται στο 58,97, με την ελληνική πρωτεύουσα να βρίσκεται στην 304η θέση της λίστας. Ακολουθούν η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη, στην 306η και 307η θέση αντίστοιχα, ενώ το Ηράκλειο Κρήτης βρίσκεται στην 314η θέση, με δείκτη 57,08.
Ο δείκτης τοπικής αγοραστικής δύναμης
Η αγοραστική δύναμη είναι μια μέτρηση που χρησιμοποιείται για να υπολογιστεί ο αριθμός των αγαθών και των υπηρεσιών που μπορεί να αγοράσει κάποιος με έναν συνηθισμένο μισθό στη συγκεκριμένη πόλη.
Ρίχνοντας μια ματιά ξανά στη Ζυρίχη, οι καταναλωτές στην πόλη έχουν περίπου 30% (δείκτης 129,8) περισσότερη αγοραστική δύναμη από τους κατοίκους της Νέας Υόρκης κατά μέσο όρο, παρά το υψηλότερο κόστος ζωής. Παρόλα αυτά, βρίσκεται αρκετά πιο κάτω στη σχετική λίστα (στην 29η θέση), με όλες τις προηγούμενες θέσεις να καταλαμβάνονται από πόλεις των ΗΠΑ, με εξαίρεση την πόλη Zug της Ελβετίας (13η με δείκτη αγοραστικής δύναμης 143,4) και το Erlangen της Γερμανίας (θέση 24, δείκτης 131,75).
Όσο για το Χάμιλτον των Βερμούδων, που το είδαμε πρώτο στη λίστα του κόστους ζωής, φαίνεται πως ο μέσος καταναλωτής εκεί μπορεί να αντέξει οικονομικά περίπου 30% λιγότερο από τους Νεοϋορκέζους (δείκτης 79,43 και θέση 248 στη λίστα κατάταξης με βάση την αγοραστική δύναμη).
Οι ελληνικές πόλεις φιγουράρουν αρκετά χαμηλά στην κατάταξη: Στη θέση 447 βρίσκεται η Αθήνα με δείκτη αγοραστικής δύναμης μόλις 40,03, ενώ η Θεσσαλονίκη στη θέση 461 με 37,91, ακολουθούμενη από την Πάτρα στη θέση 463 με 37,37. Το Ηράκλειο εμφανίζεται 472ο σε αγοραστική δύναμη από τις 578 πόλεις της λίστας, με 36,04.
Με πληροφορίες από: ΕΡΤ, hypntic.data, Numbeo, Visual Capitalist