Κόσμος

ΗΠΑ: Η Fed αυξάνει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά αύξηση επιτοκίων σε μία προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού

Στην τρίτη κατά σειρά αύξηση επιτοκίων, κατά 75 μονάδες βάσης, σε εύρος μεταξύ 3% και 3,25%, προχώρησε σήμερα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), στο πλαίσιο της προσπάθειά της να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Εκτίμησε μάλιστα ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αναμένεται φέτος να φθάσει στο 5,4% αντί για 5,2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ προβλέπεται σχεδόν μηδενική ανάπτυξη (+0,2%), αντί για +1,7% που είχε προβλέψει η Fed τον Ιούνιο.

Η κίνηση σηματοδοτεί περισσότερες μεγάλες αυξήσεις που θα ακολουθήσουν σε νέες προβλέψεις που δείχνουν το επιτόκιο πολιτικής της να αυξάνεται στο 4,40% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους πριν φτάσει στο 4,60% το 2023 για να αντιμετωπίσει τον συνεχιζόμενο ισχυρό πληθωρισμό.

Οι τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, έδειξαν ότι η οικονομία επιβραδύνεται το 2022, με ανάπτυξη στο τέλος του έτους στο 0,2%, να αυξάνεται στο 1,2% το 2023, πολύ κάτω από το δυναμικό της οικονομίας. Το ποσοστό ανεργίας, επί του παρόντος στο 3,7%, προβλέπεται να αυξηθεί στο 3,8% φέτος και στο 4,4% το 2023. Ο πληθωρισμός φαίνεται να επιστρέφει αργά στον στόχο του 2% της Fed το 2025.