Ο επίσημος πληθωρισμός της Τουρκίας καλπάζει στο 80% και η ο ρυθμός ανάπτυξης ανακοινώνεται στο 7,6%. Το ερώτημα που απασχολεί πλέον οικονομολόγους και αναλυτές, Τούρκους και ξένους, είναι το πότε θα «εκραγεί» οικονομικά η Τουρκία, παρά τις πρόσφατες περί του αντιθέτου δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ακραίος πληθωρισμός, ακραία ανάπτυξη: Η ανορθόδοξη νομισματική πολιτική του Προέδρου Ερντογάν έχει δρομολογήσει ένα φαινομενικό οικονομικό θαύμα που κόβει την ανάσα, αλλά οι πραγματικοί κίνδυνοι γίνονται μεγαλύτεροι.
Ακόμη και οι περισσότερο αισιόδοξοι στην Άγκυρα το βρίσκουν παράξενο: ο ετήσιος πληθωρισμός είναι στο εκπληκτικό 80%, και την ίδια στιγμή, η τουρκική οικονομία αναπτύσσεται όλο και πιο δυναμικά. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 7,6% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Μόνο μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, ήταν 2,1%.
Τα δεδομένα υπολογίζονται από έναν σύνθετο δείκτη που λαμβάνει υπ’ όψη πολλούς παράγοντες. Εάν συγκρίνετε τις τιμές του ΑΕΠ σε καθαρή νομισματική βάση, η ανάπτυξη είναι ακόμη πιο δυνατή. Υπολογιζόμενη σε όρους δολαρίων, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 15,4% από 190 δισεκατομμύρια δολάρια σε 219 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Η συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας προς το δολάριο ήταν σταθερή μεταξύ 14 και 16 λιρών ανά δολάριο κατά την περίοδο αξιολόγησης. Υπολογιζόμενη σε τιμές σε τοπικό νόμισμα, η οικονομία επιταχύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο από 1,592 τρισεκατομμύρια σε 3,418 τρισεκατομμύρια λίρες, δηλαδή αύξηση 114%.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός είναι δυσβάστακτος, οι τιμές έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και, σύμφωνα με πολλούς έγκριτους οικονομικούς αναλυτές, είναι ζήτημα χρόνου το πότε θα δημιουργηθούν οικονομικές και κοινωνικές εκρήξεις από ανθρώπους, που αδυνατούν να εξασφαλίζουν τους στοιχειώδεις όρους υλικής επιβίωσης.