Άποψη

ΔΕΘέλει να καταλάβει

Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο pagenews.gr ότι η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ήταν περίπου αναμενόμενη.

Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ήταν περίπου αναμενόμενη.

Ότι είπε πράγματα πολλά εκ των οποίων κινούνται στη σφαίρα του φανταστικού, αλλά τα είπε εκ του ασφαλούς διότι γνωρίζει ότι δεν θα κληθεί να τα εφαρμόσει. Είτε επειδή δεν πρόκειται να εκλεγεί πρωθυπουργός, όπερ το πιθανότερο, είτε επειδή στην απίθανη περίπτωση που εκλεγόταν θα τα υλοποιούσε όσο κατήργησε τον ΕΝΦΙΑ και έσκισε το Μνημόνιο. Άρα δεν έχει πρόβλημα να λέει ό,τι θέλει.

Αυτό είναι εν μέρει μόνο αλήθεια. Υπάρχει κάτι βαθύτερο. Διατύπωσε και θέσεις τις οποίες είναι πολύ πιθανό αν ήταν  στην εξουσία όντως να τις ακολουθούσε, ανεξαρτήτως αν θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία και εν γένει για την πλήρη στοίχιση με την αμερικανική πολιτική έναντι της Ρωσίας. Είπε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει τον ρόλο «γέφυρας» και να διαμεσολαβεί αντί να τηρεί σαφή και σκληρή αντιρωσική στάση. Να γίνει δηλαδή περίπου επιτήδειος ουδέτερος.  Σε μία σύγκρουση όπου τα στρατόπεδα αποκρυσταλλώνονται, η Τουρκία έχει κάνει επιλογές που της στοιχίζουν ακριβά και εξ αντιδιαστολής ευνοείται η Ελλάδα η οποία πρέπει- όπως και έκανε-να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία εμφανιζόμενη ως αξιόπιστος παράγων και δρων για να αποσπάσει γεωπολιτικά, γεωοικονομικά και εξοπλιστικά οφέλη από τη δύναμη η οποία επηρεάζει καταλυτικά τους συσχετισμούς στην περιοχή, τις ΗΠΑ, , ο κ. Τσίπρας προτείνει να εμφανιστούμε επαμφοτερίζοντες.

Το γεγονός ότι η Τουρκία υφίσταται εμπάργκο όπλων ενώ αίρεται αυτό της Κύπρου(!) μετά από 35 χρόνια ανοίγοντας πρωτόγνωρες προοπτικές για την αμυντική ενίσχυση του ελληνισμού, ότι η τουρκική αεροπορία σταδιακά καθηλώνεται και λόγω της στάσης της δεν της δίνεται ούτε η αναβάθμιση των F-16 ενώ η Ελλάδα μπαίνει στο κλαμπ των F-35 από το οποίο εξοστρακίστηκαν οι Τούρκοι παρότι έχουν πληρώσει, δεν λέει κάτι στον κ. Τσίπρα.

Κατηγορεί την κυβέρνηση διότι έκανε λέει την Ελλάδα «προκεχωρημένο φυλάκιο»! Προφανώς προτιμά την Τουρκία ως τέτοιο. Ό,τι δηλαδή ήταν τα προηγούμενα χρόνια και το πλήρωνε η Ελλάδα ως χώρα «δεύτερης γραμμής». Τώρα που δημιουργούνται προϋποθέσεις αντιστροφής της κατάστασης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να γυρίσουμε αυτοβούλως στην προηγούμενη.

Θα μπορούσαν αυτά να είναι απλά κακές εκτιμήσεις, άγνοια ή ιδεοληψίες. Δυστυχώς όμως συνιστούν υπονόμευση της στρατηγικής αξιοπιστίας της χώρας. Διότι όταν τρίτα μέρη ακούν την αξιωματική αντιπολίτευση να διατυπώνει τέτοιες θέσεις, τους δημιουργούνται δεύτερες και τρίτες σκέψεις για τον κατά πόσο ή χώρα έχει πολιτικό και στρατηγικό βάθος στο οποίο μπορούν να επενδύσουν γεωπολτικά μακροπρόθεσμα ή μπορεί μετά από κάποιες εκλογές να βρεθούν ενώπιον κάποιου ο οποίος θα τους πει «δεν θέλω να είμαι «προκεχωρημένο φυλάκιο», αλλά γέφυρα».

Ο οποίος «κάποιος» δεν έχει καταλάβει τι έπαθαν άλλες «γέφυρες» που είχαν και προϋποθέσεις για τέτοιο ρόλο. Πχ η Γερμανία και η Τουρκία.

Θα επανέλθουμε με τα υπόλοιπα «μαργαριτάρια» μίας τιποτολογίας που όμως είναι υπονομευτική για τη θέση της χώρας.