Κόσμος

«Ευρωράπισμα» 7,5 δισεκ. ευρώ στην Ουγγαρία του Όρμπαν

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε η Ε. Ε. να αναστείλει την πληρωμή περίπου 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για την Ουγγαρία, η οποία, όμως, αντιμετωπίζει την κατηγορία της διαφθοράς

Σε μια ηχηρή απάντηση – ράπισμα στην Ουγγαρία του υπερσυντηρητικού Βίκτορ Όρμπαν προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε η Ε. Ε. να αναστείλει την πληρωμή περίπου 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για την Ουγγαρία, η οποία, όμως, αντιμετωπίζει την κατηγορία της διαφθοράς.

Σύμφωνα με τον επίτροπο προϋπολογισμού της Ένωσης., Γιοχάνες Χαν, η Επιτροπή συνιστά την αναστολή περίπου του ενός τρίτου των κονδυλίων συνοχής που προβλέπονται για την Ουγγαρία για την περίοδο 2021 – 2027.

Τα επίμαχα 7,5 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύουν το 5% του εκτιμώμενου ΑΕΠ της χώρας το 2022.

Πλέον, οι χώρες της Ε. Ε. έχουν τρεις μήνες για να αποφασίσουν σχετικά με αυτήν την πρόταση.

Ο Ούγγρος Υπουργός Ανάπτυξης, Τίμπορ Νάβρατιτς, υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, δήλωσε ότι η Ουγγαρία θα σεβαστεί τις 17 δεσμεύσεις που ανέλαβε προς την Επιτροπή για να αποφευχθεί αυτή η τεράστια οικονομική απώλεια.

Ο Τ. Νάβρατιτς επιμένει ότι «έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις που γνωρίζουμε ότι μπορούν να εφαρμοστούν (…) επομένως δεν θα αντιμετωπίσουμε απώλεια κεφαλαίων».

Η Κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν, η οποία βρίσκεται στην εξουσία εδώ και δέκα χρόνια, πρότεινε τη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας κατά της διαφθοράς, καθώς η απειλή των ευρωπαϊκών κυρώσεων κρέμεται πάνω από το φιορίνι, το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις στο σύνολο της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο υπερσυντηρητικός Β. Όρμπαν, ο οποίος αυτοαποκαλείται «μαχητής της ελευθερίας» με παράδοση σε κοσμοθεωρία διαφορετική από αυτή της φιλελεύθερης Δύσης, αρνείται ότι η Ουγγαρία – μια πρώην σοσιαλιστική χώρα

περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων – είναι πιο διεφθαρμένη από άλλες χώρες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον Ούγγρο Υπουργό Ανάπτυξης, η Κυβέρνηση του Όρμπαν θα υποβάλει νομοθεσία στο κοινοβούλιο την Παρασκευή, για τη σύσταση μιας ανεξάρτητης διοικητικής αρχής κατά της διαφθοράς έως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.