Σοφότερους μπορεί να μην μας έκανε η 86η ΔΕΘ και όσα ακούσαμε από τους πολιτικούς αρχηγούς. Πλην όμως, μετά από αυτή τη ΔΕΘ έχουμε ξεκάθαρες μπροστά μας τις ψηφίδες που θα συνθέσουν το προεκλογικό σκηνικό μέχρι τις εκλογές της Άνοιξης του 2023.
Μάθαμε τα διλήμματα που θα θέσει η κάθε πλευρά, διαπιστώσαμε τους άξονες της στρατηγικής της, πήραμε την πρόγευση του ύφους που θα διατρέχει την εκστρατεία τους, ξετυλίχθηκαν οι προτεραιότητές τους και ακούσαμε τα προσχέδια των προγραμμάτων τους. Αν υποθέσουμε ότι οι βασικοί διεκδικητές του πρωθυπουργικού θώκου -υπό κανονικές συνθήκες κι όχι σε περίπτωση κυβερνήσεων συνεργασίας- είναι οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, τότε είμαστε στην…ευχάριστη θέση να γνωρίζουμε πως θέλουν να κινηθούν.
Δώρο;
Και η αλήθεια είναι ότι με την εμφάνιση του στη ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας, μπορεί σύμφωνα με την Κυβέρνηση, να κατάφευγε σε «κρεσέντο ακατάσχετης παροχολογίας»-, αλλά -από την άλλη πλευρά- θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αιφνιδίασε με τη στρατηγική της ομιλίας του: επρόκειτο για μια ομιλία με σαφή στόχευση σε συγκεκριμένα εκλογικά κοινά -πχ μισθωτούς συνταξιούχους- και με -σχεδόν- αποκλειστικό περιεχόμενο την οικονομία.
Κάποιοι στην Κυβέρνηση λένε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΖΑ έκανε «δώρο στο Μέγαρο Μαξίμου» ανοίγοντας την οικονομική ατζέντα. Αφενός διότι, θεωρούν ότι εκεί υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα: τόσο θετικά για την Κυβέρνηση ΝΔ, όσο και αρνητικά από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Αφετέρου, οι οικονομικές εξαγγελίες μπορούν εύκολα να ελεγχθούν αν έχουν επαφή με την πραγματικότητα και αποτελούν εφικτούς στόχους, ή ευκταίους…
Επιλογή
Όμως, δεν επρόκειτο δώρο. Επρόκειτο για σαφή συνειδητοποίηση από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι επόμενες εκλογές θα κριθούν στο πεδίο της οικονομίας και της καθημερινότητας. Μπορεί η σκανδαλολογία και οι υψηλοί αντιπολιτευτικοί τόνοι να δημιουργήσουν συσπείρωση στο κομματικό ακροατήριο της Κουμουνδούρου, αλλά δεν εξασφαλίζουν «πέρασμα» στον κεντρώο χώρο και τη μεσαία τάξη που είναι το ζητούμενο κάθε εκλογικής αναμέτρησης.
Πρόκειται για την πλέον τρανή απόδειξη ότι, ούτε οι υποκλοπές, ούτε οι ευκαιριακές δημαγωγικές εξάρσεις, θα ορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Κι έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να «αξιοποιήσει» πολιτικά τη δυσαρέσκεια των Πολιτών για την καθημερινότητά τους. Προφανώς εντάσσοντας αυτή τη δυσαρέσκεια σ ένα κλίμα γενικευμένης δυστοπίας -όπως την παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ- με υποκλοπές, αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και αντιθεσμικές ενέργειες.
Τριπλή μάχη
Όμως, με ξεκάθαρο πρωταγωνιστή την Οικονομία, ως τον καταλύτη του επόμενου διαστήματος, ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει το δρόμο και στην Κυβέρνηση, η οποία ασφαλώς και έχει δείξει εδώ και πάρα πολύ καιρό την προτίμησή της για διεξαγωγή της πολιτικής αντιπαράθεσης στο πεδίο της οικονομίας, παρά της παραπολιτικής…
Αυτή η προοπτική δημιουργεί την υποχρέωση στην κυβέρνηση να κινηθεί σε τρία επίπεδα:
- Στο διεθνές, εντείνοντας τις επαφές με τους θεσμούς, αλλά και την ΕΕ
- Στο εσωτερικό, επιταχύνοντας την υλοποίηση των εξαγγελιών της και αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα της καθημερινότητας
- Στο εσωτερικό-πολιτικό επίπεδο, αποκρούοντας τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης.
Αντιπαράθεση
Ήδη, φάνηκε ιδιαιτέρως εύκολο για το οικονομικό επιτελείο να αποδομήσει τις εξαγγελίες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, σημειώνοντας: «Ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε σε ανέξοδες εξαγγελίες κάθε όριο δημοσιονομικής λογικής. Κατάφερε να ξεπεράσει σε ψέματα και τον εαυτό του στο Πρόγραμμα «αυταπάτη» Θεσσαλονίκης του 2014».
Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης αποτιμά τις εξαγγελίες Τσίπρα στα «23,5 δισ. ευρώ μέτρα για το 2023 και επιπλέον μόνιμο δημοσιονομικό κόστος 10 δισ. ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα έτη» θυμίζοντας ότι το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το 2014 ήταν 13,5 δισ. ευρώ. Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι όσα είπε ο ΣΥΡΙΖΑ «οδηγούν ευθέως σε νέα μνημόνια, ακριβώς όπως έκανε και το 2014, χωρίς κανένα σεβασμό για τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών».
Κρίσιμο τεστ
Κι αν μοιάζει εύκολη η «πολιτική αντιπαράθεση», δεν θα συμβεί το ίδιο και με τις κινήσεις της Κυβέρνησης στο διεθνές επίπεδο. Όχι τόσο, διότι η ΕΕ, αργεί να λάβει αποφάσεις, ή διότι θα πρέπει εντός του 2023 να αρχίσει δημοσιονομική προσαρμογή. Τα «δύσκολα» για την Κυβέρνηση είναι μπροστά, καθώς όπως διαβάσατε στο pagenews.gr , στις 10 Οκτωβρίου είναι το πρώτο προγραμματισμένο ραντεβού με τους θεσμούς για να ξεκινήσει η αποτίμηση των προαπαιτουμένων, προκειμένου να εκταμιευθεί η τελευταία δόση των 700 εκατομμυρίων.
Το ποσό είναι σημαντικό. Σημαντικότερη όμως θα είναι η έκθεση, που θα δημοσιοποιηθεί το Νοέμβριο και αναμένεται να αποτελέσει μια πρώτη «ακτινογραφία» της πορείας και πρόβλεψη των προοπτικών της Ελληνικής οικονομίας.
Εν κατακλείδι, μετά τη ΔΕΘ δεν θα πρέπει να μένει καμία αμφιβολία, ότι η πορεία των οικονομικών και η εικόνα της καθημερινότητας θα είναι οι καταλύτες της προεκλογικής περιόδου. Και τα χαρτιά των κομμάτων είναι έτοιμα ‘ ανοίξουν…