Nέα της αγοράς

Πόσο πλούσια είναι η βρετανική βασιλική οικογένεια και πόσο κοστίζει στους πολίτες;

Ο Κάρολος κληρονομεί μια αμύθητη περιουσία. Του ανήκουν τεράστιες εκτάσεις, εκατοντάδες κτίρια, ακόμα και ο βυθός της βρετανικής θάλασσας

Την ακίνητη περιουσία διαχειρίζεται το λεγόμενο Crown Estate. Για την περίοδο 1/1/2021-1/1/2022 παρουσίασε κέρδη 318εκατ. λιρών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων αυτών πηγαίνουν στο αγγλικό κράτος στα πλαίσια μιας συμφωνίας που έκανε ο Γεώργιος ο Γ’ με αντάλλαγμα μια ετήσια αποζημίωση η οποία ονομάζεται Sovereign grant.

Τα Δουκάτα

Η βασιλική οικογένεια έχει επίσης έσοδα από το Δουκάτο του Λάνκαστερ το οποίο έχει στην κατοχή του 18.000 εκτάρια και πάρα πολλά κτίρια. Του ανήκουν επίσης ορυχεία και έχει δικαιώματα σε μεγάλο μήκος ακτογραμμής. Υπολογίζεται ότι το Δουκάτο διαθέτει περιουσιακά στοιχεία αξίας 653εκατ. λιρών τα οποία την περασμένη χρονιά απέφεραν στη βασίλισσα έσοδα 24εκατ.

Ανεβαίνοντας στον θρόνο ο Κάρολος κληρονόμησε και το Δουκάτο του Λάνκανσαϊρ. Το αγαπημένο του Δουκάτο της Κορνουάλης με περιουσιακά στοιχεία ενός δισεκατομμυρίου λιρών πέρασε στον διάδοχο του Γουίλιαμ.

Μόνο την υπολογίζουμε…

Η βασίλισσα είχε επιπλέον έσοδα από ακίνητα τα οποία της ανήκαν ενώ στα περιουσιακά της στοιχεία συμπεριλαμβάνονται πάρα πολλά πολύτιμα αντικείμενα και συλλογές. Χαρακτηριστικό είναι ότι η βασιλική συλλογή γραμματοσήμων κοστολογείται 100εκατ. λίρες. Η προσωπική περιουσία της βασίλισσας υπολογίζεται στα 370εκατ. λίρες.

Η βασιλική οικογένεια έχει καταφέρει να αποκρύψει τα ακριβή στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία της. Με τη συμβολή δικηγόρων οι οικογενειακές διαθήκες δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας και όπως τονίζουν αναλυτές κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσο μεγάλη είναι η βασιλική περιουσία. Μόνο την υπολογίζουμε…