Η Ουάσιγκτον αποφάσισε να άρει πλήρως το εμπάργκο όπλων, το οποίο ίσχυε εδώ και δεκαετίες για το διαιρεμένο νησί της Μεσογείου, υπό την μόνη προϋπόθεση ότι η Λευκωσία να συνεχίσει να αρνείται την πρόσβαση στα ρωσικά πολεμικά πλοία στα λιμάνια της. Ένα μέτρο που χαρακτήρισε «ιστορικό» ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.
Ο Κύπριος Πρόεδρος χαιρέτισε την «ιστορική» απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να άρουν πλήρως το εμπάργκο όπλων που ταλαιπωρούσε το νησί της Ανατολικής Μεσογείου για δεκαετίες, υπό τον όρο ότι η Λευκωσία θα συνεχίσει να εμποδίζει ρωσικά πολεμικά πλοία να έχουν προσπέλαση στα λιμάνια.
Η Ουάσιγκτον είχε επιβάλει εμπάργκο όπλων σε ολόκληρη την Κύπρο το 1987, ελπίζοντας να ενθαρρύνει την επανένωση του διαιρεμένου νησιού από την εισβολή του τουρκικού στρατού στο βορρά το 1974.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήλπιζαν έτσι να αποτρέψουν μια κούρσα εξοπλισμών και να ενθαρρύνουν μια ειρηνική διευθέτηση μεταξύ της ελληνικής πλειοψηφίας και της τουρκικής μειονότητας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ήρε την Παρασκευή τους περιορισμούς στο αμυντικό εμπόριο στην Κύπρο, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.
«Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, η οποία αντανακλά την αυξανόμενη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ασφάλειας», αντέδρασε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στον λογαριασμό του στο Twitter, σήμερα.
Ορισμένοι επικριτές υποστηρίζουν ότι το εμπάργκο των ΗΠΑ ήταν αντιπαραγωγικό, καθώς ανάγκαζε την Κύπρο να αναζητήσει άλλους εταίρους, ενώ η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, διατηρεί στρατεύματα στο βόρειο τμήμα του νησιού που ελέγχεται από την αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ, που αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα).
Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ανησυχήσει ότι το εμπάργκο θα έφερνε την Κύπρο πιο κοντά στη Ρωσία, καθώς η Λευκωσία υπέγραψε συμφωνία με τη Μόσχα το 2015 που επιτρέπει στο ρωσικό ναυτικό να έχει πρόσβαση στα λιμάνια της.
Τον Δεκέμβριο του 2019, το Κογκρέσο των ΗΠΑ είχε υπερψηφίσει την άρση του εμπάργκο όπλων για να επιτραπεί η εξαγωγή «μη θανατηφόρου» στρατιωτικού εξοπλισμού.
Με την πλήρη άρση αυτού του εμπάργκο, η Κύπρος πρέπει να «συνεχίσει τη συνεργασία της» με την Ουάσιγκτον, ιδίως «συνεχίζοντας να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να απαγορεύσει στα ρωσικά στρατιωτικά πλοία την πρόσβαση στα λιμάνια για ανεφοδιασμό και συντήρηση», πρόσθεσε ο Νεντ Πράις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κλείσει τα ευρωπαϊκά λιμάνια στα ρωσικά πλοία ως μέρος των κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.