Κόσμος

ΠΟΥ: Ορατό το τέλος της πανδημίας

Το πιο αισιόδοξο μήνυμα του επικεφαλής του ΠΟΥ τα τελευταία σχεδόν δυόμιση χρόνια

Από τις πλέον αισιόδοξες δηλώσεις έκανε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σημειώνοντας πως ο κόσμος δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη θέση για να τερματίσει την πανδημία COVID-19, καλώντας τα έθνη να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους ενάντια στον ιό που έχει σκοτώσει περισσότερα από έξι εκατομμύρια ανθρώπους.

“Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Αλλά το τέλος φαίνεται”, είπε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στους δημοσιογράφους σε ένα σχόλιο, το πλέον αισιόδοξο από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020.

Ο ιός, που εμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019, έχει σκοτώσει σχεδόν 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει μολύνει 606 εκατομμύρια, αναστατώνοντας τις παγκόσμιες οικονομίες και συντριπτικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Η εξάπλωση εμβολίων και θεραπειών βοήθησε στον περιορισμό της σοβαρότητας της νόσου. Οι θάνατοι από τον COVID-19 την περασμένη εβδομάδα ήταν οι χαμηλότεροι από τον Μάρτιο του 2020, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ωστόσο, οι χώρες πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τις πολιτικές τους και να τις ενισχύσουν για τον COVID-19 και τους μελλοντικούς ιούς, είπε ο Δρ Τέντρος και προέτρεψε επίσης τα κράτη να εμβολιάσουν το 100% των ομάδων υψηλού κινδύνου και να συνεχίσουν τις δοκιμές για τον ιό.

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε για την πιθανότητα μελλοντικών κυμάτων του ιού και είπε ότι οι χώρες πρέπει να διατηρήσουν επαρκείς προμήθειες ιατρικού εξοπλισμού και εργαζομένων στον τομέα της υγείας.