Την πρώτη συνάντησή τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα έχουν, ο Ρώσος πρόεδρος και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος επιστρέφει στην παγκόσμια σκηνή, μετά από 1.000 ημέρες, σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσει εκ νέου την παγκόσμια επιρροή του Πεκίνου σε μια περίοδο αυξημένης τριβής με τη Δύση.
Η συνάντησή τους στο πλαίσιο της περιφερειακής σύνοδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), στη Σαμαρκάνδη θα προσφέρει μια τόσο αναγκαία επίδειξη διπλωματικής υποστήριξης στον Πούτιν, ο οποίος αντιμετωπίζει σημαντικές αποτυχίες στην Ουκρανία και θεωρεί τον Σι ως τον πιο ισχυρό σύμμαχό του. Και για τον Σι, ο Πούτιν παραμένει ένας στενός στρατηγικός εταίρος, ο οποίος συμμερίζεται την καχυποψία και τα παράπονά του προς τη Δύση — και το όραμά του για μια εναλλακτική παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Το ταξίδι έρχεται επίσης σε μια κρίσιμη στιγμή για τον Σι, λίγες εβδομάδες πριν εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία στην εξουσία σε μια μεγάλη πολιτική συνάντηση στο Πεκίνο — μια κίνηση που θα παγιώσει τον ρόλο του ως ο ισχυρότερος ηγέτης της Κίνας εδώ και δεκαετίες .
Το ότι ο Σι θα επέλεγε την Κεντρική Ασία έχει σκοπό να στείλει ένα σαφές μήνυμα για τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του Πεκίνου, λένε οι αναλυτές, καθώς οι εντάσεις με τη Δύση αναπτύσσονται για το αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν.
Οι ισορροπίες
Όπως σημειώνουν σε ανάλυσή τους οι Times του Λονδίνου, «το Κρεμλίνο μπορεί να είναι πρόθυμο να οικοδομήσει νέους δεσμούς με τον ανταγωνιστή του κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όμως ελάχιστη αμφιβολία υπάρχει αναφορικά με το ποιος είναι ο πιο ισχυρός εταίρος». Χωρίς να εγκαταλείψει τον Πούτιν και τη Ρωσία , ο Σι είναι πιθανό να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία προκειμένου να σφραγίσει την ηγεμονία της Κίνας στον «άξονα».
Σε αντίθετη περίπτωση, τότε απλά οι υπόλοιποι συμμετέχοντες – ανάμεσά τους και η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν – ο οποίος επίσης θα είναι παρών στη Σαμαρκάνδη – θα αποδεχθούν την πρωτοκαθεδρία του Πεκίνου. Κάτι που αυτομάτως, θα αντανακλαστεί και σε δύο διεθνείς συνασπισμούς που διαρκώς διευρύνονται και αναβαθμίζονται.Τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, όπου έχουν προσκληθεί Ινδία, Αφγανιστάν και Τουρκία και τις BRICS, όπου έχουν καταθέσει αίτηση ένταξης η Τουρκία και η Αργεντινή.