Οι αρχές στο Πακιστάν έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να χρειαστούν έως και έξι μήνες για να υποχωρήσουν τα θανατηφόρα νερά από πλημμύρες στις περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί περισσότερο, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για την απειλή που αποτελούν ασθένειες, όπως η χολέρα και ο δάγγειος πυρετός.
Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις βροχές ρεκόρ μουσώνων και το λιώσιμο των παγετώνων στις βόρειες ορεινές περιοχές του Πακιστάν έχουν μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους και υπολογίζεται ότι έχουν επηρεάσει περίπου 33 εκατομμύρια, παρασύροντας σπίτια, δρόμους, σιδηροδρόμους, ζώα και καλλιέργειες. Οι ζημίες αναμένεται τώρα να ανέλθουν σε περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια — τριπλάσιες από την προηγούμενη εκτίμηση περί τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η υπουργός Κλίματος του Πακιστάν Σέρι Ρεχμάν προειδοποίησε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τώρα την προοπτική τεράστιων ελλείψεων τροφίμων, λόγω της καταστροφής έως και 70% των βασικών καλλιεργειών όπως το ρύζι και το καλαμπόκι, και ότι χρειάζεται επειγόντως «τροφή, σκηνές και φάρμακα».
Η άνοδος των νερών από πλημμύρες παραμένει επίσης κίνδυνος, ειδικά σε περιοχές που έχουν πληγεί σοβαρά κατά μήκος του ποταμού Ινδού στην επαρχία Sindh, με τις μετεωρολογικές προβλέψεις να υποδεικνύουν ότι οι συνεχείς βροχοπτώσεις αναμένεται να εκτείνονται μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Σε δήλωσή του τη Δευτέρα, ο επικεφαλής υπουργός της Σιντ, Murad Ali Shah, είπε ότι οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις των μουσώνων θα ανατρέψουν τις προσπάθειες καθαρισμού του νερού, με εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 3 έως 6 μήνες σε ορισμένες από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.
Πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού της χώρας, η λίμνη Manchar έχει υπερχειλίσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου, με τα νερά από πλημμύρες να έχουν επηρεάσει αρκετές εκατοντάδες χωριά και περισσότερους από 100.000 ανθρώπους.
Σε μια διήμερη επίσκεψη στο κατεστραμμένο από τις πλημμύρες Πακιστάν, ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε «βαθιά αλληλεγγύη στον πακιστανικό λαό για τις καταστροφικές απώλειες ζωών και τον ανθρώπινο πόνο που προκλήθηκαν από τις φετινές πλημμύρες» και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ για την αντιμετώπιση της καταστροφής.
Ο Γκουτέρες κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει το Πακιστάν που έχει πληγεί από τις πλημμύρες, υποστηρίζοντας ότι, ενώ η συμβολή του έθνους της Νότιας Ασίας στην κλιματική αλλαγή ήταν ελάχιστη, είναι μία από τις πιο επηρεασμένες από τις συνέπειές της .