Το πρώτο κρούσμα της υποπαραλλαγής της Όμικρον με την ονομασία “Κένταυρος” εντοπίστηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό τον ΕΟΔΥ.
Από 22 Ιουλίου έως 4 Σεπτεμβρίου, εξετάστηκαν 664 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα. Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε το στέλεχος Omicron (B.1.1.529). Ένα εξ αυτών ταυτοποιήθηκε ως υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 (ΒΑ.2.75.2), δηλαδή η παραλλαγή «Κένταυρος».
Η Omicron 5 (ΒΑ.5) και η Centaurus έχουν περίπου παρόμοιες ικανότητες να αποφεύγουν την ανοσία που παρέχεται από τη μόλυνση και τον εμβολιασμό. Αυτό υποδηλώνει ότι η υπο-παραλλαγή “Κένταυρος” μπορεί να μην ωθήσει τα κρούσματα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, τουλάχιστον όχι όσο η ανοσία του πληθυσμού είναι υψηλή και προτού η παραλλαγή εμφανίσει πολλές επιπλέον μεταλλάξεις.
Από τα δεδομένα στην Ινδία δεν φαίνεται ακόμη η υπο-παραλλαγή “Κένταυρος” να αυξάνει τα ποσοστά νοσηλείας ή θανάτων εκεί.
Ακόμη δε κι αν τα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων παραμείνουν χαμηλά σε ένα κύμα που προκαλείται από την υπο-παραλλαγή “Κένταυρος”, η υψηλή συχνότητα νέων κυμάτων μόλυνσης θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερο κόσμο με long COVID-19 (δηλαδή εμμένοντα συμπτώματα μετά τους 3 μήνες από τη διάγνωση) και γενικότερα, διατήρηση της επιβάρυνσης στα συστήματα υγείας διεθνώς.
Από αύριο οι εμβολιασμοί με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια
Εξάλλου, αύριο Τετάρτη αρχίζουν και οι εμβολιασμοί με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια που αντιμετωπίζουν και την παράλλαγη Όμικρον. Όπως ενημέρωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνεται η χορήγηση και 5ης δόσης με το νέο εμβόλιο σε άτομα άνω των 60 και ευπαθείς ομάδες που έχουν κάνει ήδη 4 δόσεις. Προϋπόθεση να έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορωνοϊό. Παρέχεται εξατομικευμένα η δυνατότητα εμβολιασμού και σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.