Ανεβαίνοντας τον εκλογικό…Γολγοθά!

Ανεβαίνοντας τον εκλογικό…Γολγοθά!
Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι τα έξι κρίσιμα ζητήματα που θα κρίνουν την προεκλογική διαδρομή, αλλά και το αποτέλεσμα ης κάλπης.

Το εξάγωνο, στη γεωμετρία, είναι ένα πολύγωνο σχήμα με έξι πλευρές, ισάριθμες κορυφές και οι εσωτερικές του γωνίες έχουν άθροισμα 720 μοίρες. Από την άλλη υπάρχουν διαφόρων ειδών εξάγωνο: κανονικό, κυκλικό, εφαπτόμενο και άλλα πολλά…

Αυτά όλα για τα εξάγωνα στη γεωμετρία, όπου υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα δεδομένα. Στην πολιτική, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες τα εξάγωνα, τα οποία στο μόνο που έχουν με τη γεωμετρία είναι οι κορυφές. Που όμως μπορεί να κρύβουν…παγόβουνα από κάτω. Όπως επί παραδείγματι συμβαίνει με την Κυβέρνηση της ΝΔ και την πορεία προς τις κάλπες, που έχουν τοποθετηθεί στην Άνοιξη του 2023 (σημείωση: για να γνωρίζετε, τυπικά, η Άνοιξη του 2023 αρχίζει από τις 20 Μαρτίου και τελειώνει την 21η Ιούνιου…)

Καθαρά διλήμματα

Το βασικό κομμάτι στο εκλογικό παζλ μπήκε με την παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τόσο με την ομιλία και τις εξαγγελίες του, όσο και με την εκφορά του πολιτικού λόγου, αλλά και τα διλήμματα τα οποία ετέθησαν με τρόπο σαφής και ξεκάθαρο. Κι αν επιχειρούσαμε να τα κωδικοποιούσαμε θα ήταν…:

  1. Η αναγκαιότητα της πολιτικής σταθερότητας
  2. Το βασικό διακύβευμα, που συνοψίζεται στη φράση «ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Ή χτίζουμε πάνω στα θεμέλια μιας Ελλάδας – πρωταγωνιστή στην Ευρώπη, με σταθερούς φίλους, ή αφήνουμε την τύχη μας στο άγνωστο και τη χώρα έρμαιο στις θύελλες των παγκόσμιων ανταγωνισμών».
  3. Τα στοιχήματα του μέλλοντος: η επιλογή του δρόμου της ανάπτυξης, ή της οπισθοδρόμησης, του εκσυγχρονισμού ή του αναχρονισμού, της σιγουριάς, ή της αβεβαιότητας, του πατριωτισμού ή της Εθνικής αμηχανίας, της κοινωνικής ευημερίας, ή της οικονομικής καθήλωσης.
  4. Η καθαρή πρόταση διακυβέρνησης έναντι μιας εναλλακτικής -που κατά τη ΝΔ δεν υπάρχει.
  5. Η μετωπική Μητσοτάκη-Τσίπρα, καθώς -όπως λένε στην Κυβέρνηση «αυτό το δίλημμα είναι κάτι το οποίο ο πολίτης το καταλαβαίνει αφού όταν έρθει η ώρα, θα συγκρίνει και θα λάβει τις αποφάσεις του.
  6. Καμία αλλαγή εκλογικού νόμου.

Κι αν η παρουσία του Πρωθυπουργού ήταν το μεγάλο κομμάτι του πάζλ, τις επόμενες ημέρες τόσο η εμφάνιση Τσίπρα, όσο και η παρουσία Ανδρουλάκη, θα συμπληρώσουν τα υπόλοιπα κομμάτια του προεκλογικού πάζλ.

Οι έξι παράγοντες

Ασφαλώς και το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί, κυρίως, στη βάση των σχεδίων/προγραμμάτων που θα αναπτύξουν τα κόμματα στους Πολίτες. Τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να γίνεται… Σίγουρα όμως, η πολιτική αντιπαράθεση θα γίνει μέσα σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα η οποία θα διαμορφωθεί, θα οριστεί και θα καθοριστεί από έξι παράγοντες.

  • Την εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν
  • Την πορεία της Οικονομίας
  • Τη διαχείριση του χειμώνα-και τη στάση της Ευρώπης
  • Τα Εθνικά θέματα
  • Τις υποκλοπές και το πολιτικό παρασκήνιο
  • Τα εσωκομματικά

Ο έκτος παράγοντας αρχίζει να αχνοφαίνεται το τελευταίο διάστημα. Όχι, τόσο ως συνειδητή επιλογή παραγόντων που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στην πορεία της παράταξης (όπως οι πρώην Πρωθυπουργοί Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς), όσο ως «αντίδραση» όσων θεωρούν, είτε ότι τους αδίκησε «το σύστημα Μητσοτάκη» είτε ότι μπορούν να διαδραματίσουν…ηγετικό ρόλο την επόμενη ημέρα! Βεβαίως οι τελευταίοι αγνοούν ότι η επόμενη ημέρα θα είναι ημέρα νίκης ή ήττας. Και στην περίπτωση ήττας, πάντα όσοι βιάστηκαν να διαφοροποιηθούν φέρουν μέρος της ευθύνης της…

Τα «ατού»

Πάντως, στην Κυβέρνηση θεωρούν ότι οι ανακοινώσεις-εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αποτελούν ένα σημαντικό όπλο στα χέρια τους, καθώς μιλούν για μια πεντάδα παρεμβάσεων με υψηλό κόστος, αλλά ακόμη υψηλότερη πολιτική και κοινωνική σημασία. Και αναφέροντα στα:

  • Μέτρα 2,3 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, επιπλέον του μηχανισμού επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου.
  • Μέτρα, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων.
  • Μέτρα, ύψους 855 εκατ. ευρώ, για τους δημοσίους υπαλλήλους
  • Μέτρα, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, για τους συνταξιούχους.
  • Αναπτυξιακά μέτρα, ύψους 240 εκατ. ευρώ.

«Τα μέτρα καλύπτουν ολόκληρη την κοινωνία με έμφαση στους οικονομικά ασθενέστερους και με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης» λένε στο Μέγαρο Μαξίμου,.

Για την εφαρμογή των νέων μέτρων κατατέθηκε χθες συμπληρωματικός Προϋπολογισμός 2,9 δισ. ευρώ από τα οποία ποσό, περίπου 1,7 δισ. ευρώ για ηλεκτρικό ρεύμα, 500 εκατ. ευρώ το επίδομα Δεκεμβρίου σε ευάλωτους συμπολίτες μας, 300 εκατ. ευρώ το επίδομα θέρμανσης, 140 εκατ. ευρώ η αύξηση των δικαιούχων του «Εξοικονομώ», 149 εκατ. ευρώ η στήριξη αγροτών.

Το…τελευταίο μίλι

 Όμως, όπως και από μια απλή ματιά προκύπτει, οι έξι παράγοντες που θα καθορίσουν τις συνθήκες -και την ατμόσφαιρα- της προεκλογικής μάχης, δεν αποτελούν στο σύνολό τους προνομιακό πεδίο για την Κυβέρνηση. Θα έλεγε κάποιος ότι η πλειοψηφία των παραγόντων έχουν μάλλον αρνητικό πρόσημο, ή σε κάθε περίπτωση μπορεί να αποφέρουν αρνητικά αποτελέσματα.

Γι’ αυτό και είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι το επόμενο διάστημα μέχρι τις κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ θα δοκιμαστούν σ αυτό που από την ημέρα της εκλογής του  το 2019 «δοκιμάστηκαν» πολλαπλώς: τις συνεχόμενες κρίσεις. Και θα φανεί, αν όντως, η Κυβέρνηση διδάχθηκε από αυτές. Κι αν θα μπορέσει να περάσει κάτω από τα…καυδιανά δίκρανα!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play