Η πιο ιστορική γερμανόφωνη εφημερίδα της Ζυρίχης και με έτος πρώτης κυκλοφορίας το 1780 κατηγορεί απερίφραστα τον Πρόεδρο της Τουρκίας ότι εκτοξεύει απειλές εναντίον της Ελλάδας. Απειλές, οι οποίες φθάνουν μέχρι και τη διεξαγωγή πολεμικής αναμέτρησης.
Ο Τούρκος Πρόεδρος απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα, λέγοντας ότι «μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα».
Ο Ερντογάν χρωματίζει την ελληνική εικόνα του εχθρού με ολοένα και πιο έντονα χρώματα: αυτό έχει να κάνει με την εσωτερική πολιτική, αλλά και με τις γεωστρατηγικές αλλαγές στην ανατολική Μεσόγειο.
Υπάρχει, λοιπόν, ένα νέο χαμηλό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σε εκδήλωση στην Σαμψούντα το Σαββατοκύριακο, ο Τούρκος Πρόεδρος απείλησε ανοιχτά τον δυτικό γείτονά του.
Ο Ερντογάν με τις δηλώσεις του έφερε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ένα νέο σημείο ναδίρ.
Βέβαια, η Τουρκία και η Ελλάδα είναι σύμμαχοι στρατιωτικά εδώ και ακριβώς 70 χρόνια. Ωστόσο, από την ταυτόχρονη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ το 1952, ελάχιστες φορές συμπεριφέρθηκαν ως τέτοιοι. Και το δραματικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ελάχιστα άλλαξε τα δεδομένα: Η σχέση Άγκυρας – Αθήνας βρίσκεται στο χειρότερο σημείο που έχει βρεθεί εδώ και πολύ καιρό.
Η στάση του Ερντογάν επιδρά αρνητικά και στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Δύση συνολικά. Για την αποξένωση που παρατηρείται ανάμεσα σε Τουρκία και Δύση ευθύνεται πρωτίστως ο Ερντογάν. Η ελπίδα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η στρατηγική σημασία της Τουρκίας θα έφερναν αλλαγές εξανεμίστηκε μετά την διαμάχη που προέκυψε αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Και τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον, η Τουρκία θα συνεχίσει να θεωρείται ως ένας παράγοντας που προκαλεί ανασφάλεια στη δυτική συμμαχία. Μάλιστα, πρόκειται για μία κατάσταση από την οποία η Ελλάδα έχει επωφεληθεί εδώ και πολύ καιρό. Ήδη υπό την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα, η Αθήνα εξελίχθηκε για την Ουάσιγκτον στον εκλεκτό εταίρο σε θέματα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, εις βάρος της Τουρκίας.