Ειδικό αφιέρωμα στα μέτρα της Ελληνικής Κυβέρνησης, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, φιλοξενεί το διακεκριμένο οικονομικό περιοδικό «La Tribune». Στο αφιέρωμα γίνεται κριτική ιδιαίτερη αναφορά στα 21 μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, απέναντι σε έναν καλπάζοντα πληθωρισμό, 11,4%, που δυσχεραίνει τις υλικές συνθήκες ύπαρξης των πολιτών.
Σε μια χώρα που μαστίζεται από τον πληθωρισμό και έχει εξαντληθεί από μια δεκαετία λιτότητας, η κυβέρνηση απελευθερώνει 5,5 δισ. ευρώ σε νέα βοήθεια για τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της επιστροφής του πληθωρισμού.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το Σάββατο 21 μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών που υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος του καλπάζοντος πληθωρισμού και για την προώθηση της ανάπτυξης. Στην ετήσια ομιλία του για την οικονομική πολιτική στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), τη μεγαλύτερη εκδήλωση του είδους στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε να χορηγήσει 250 ευρώ τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκατομμύρια συμπατριώτες του σε επισφαλή κατάσταση και να αυξήσει το επίδομα στέγασης για φοιτητές από 1.000 έως 1.500 ευρώ.
Υποσχέθηκε επίσης να αυξήσει την επιδότηση καυσίμου θέρμανσης στα 300 εκατ. ευρώ, διευρύνοντας τα κριτήρια απόκτησής του προς όφελος 1,3 εκατ. επιπλέον νοικοκυριών και δημιουργία ειδικής συσκευής μείωσης του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης. Θα καταβληθεί επίσης έκτακτη επιδότηση περίπου 140 εκατ. ευρώ στους αγρότες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε επίσης αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού, καθώς και μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένους τομείς, γεγονός που ανεβάζει το συνολικό κόστος αυτού του νέου πακέτου βοήθειας στα 5,5 δισ. ευρώ.
Οι αυξήσεις των τιμών που σχετίζονται με την ενέργεια έχουν προκαλέσει τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ελλάδα εδώ και τρεις δεκαετίες.
Ο πληθωρισμός κυμάνθηκε στο 11,4% τον Αύγουστο έναντι 11,6% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η χώρα ανακοίνωσε την έναρξη ενός σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας στον δημόσιο τομέα, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ άμεσα. Στόχος: μείωση της κατανάλωσης κατά 10%.
Ο ελληνικός δημόσιος τομέας είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα απρόσεκτος όσον αφορά τη χρήση ενέργειας, με τα φώτα να αφήνονται συχνά αναμμένα στα κυβερνητικά γραφεία κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως τα φώτα στους αυτοκινητόδρομους.
Στο εξής, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα ενθαρρύνονται να απενεργοποιούν τον κλιματισμό και τη θέρμανση όταν φεύγουν από την εργασία τους και οι θερμοστάτες θα ρυθμίζονται στους 27°C το καλοκαίρι και στους 19°C το χειμώνα, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η κατανάλωση ενέργειας του ελληνικού δημόσιου τομέα αντιπροσωπεύει το 11% του συνόλου της χώρας και αυξήθηκε κατά 20% σε όγκο το 2021. Εκείνη τη χρονιά το κράτος ξόδεψε 700 εκατ. ευρώ μόνο για να πληρώσει το ρεύμα του. νομοσχέδια, διευκρίνισε ο Αν. Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, παρών στην ίδια συνέντευξη Τύπου με τον κ. Σκρέκα.