Δυναμική και άμεση ήταν η παρέμβαση της Ελληνικής Κυβέρνησης στο σοβαρό ζήτημα, που προέκυψε στη Θράκη, με την ανάδειξη ψευδομουφτή και με τις ευλογίες της Τουρκίας.
Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία αποκαθιστά τη νομιμότητα στην περιοχή και θέτει ζητήματα σχετικά με τα εθνικά μας δίκαια στην Ίμβρο και στην Τένεδο.
Χθες, το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή ανακοίνωσε την «εκλογή» του Μουσταφά Τράμπα στη θέση του ψευδομουφτή της Ξάνθης, με το Υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας να υποστηρίζει πως η Χώρα μας παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης και να χαιρετίζει ένθερμα την ανάδειξη του Μ. Τράμπα.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε προκλητικά: «Συγχαίρω τον μουφτή Ξάνθης Τράμπα Μουσταφά πού εξελέγη σήμερα με μεγάλη συμμετοχή από τους ομογενείς μας στη δυτική Θράκη. Προσδοκούμε από την Ελλάδα να σεβαστεί την βούληση της τουρκικής μειονότητας. Θα παρακολουθούμε πάντοτε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των ομογενών μας».
Η απάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης ήρθε μέσα από το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο, μόλις έλαβε γνώση των πραγματικών περιστατικών εξέδωσε «σκληρή» ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται, ανάμεσα στα άλλα, η σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και ο δόλιος ρόλος της Τουρκίας:
«Η τουρκική πλευρά προσπαθεί για άλλη μια φορά να διαστρεβλώσει τα γεγονότα και να εμφανίσει ψευδείς ειδήσεις για τη (δυτική) μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.
Αξίζει να αναρωτηθούμε σε ποια διάταξη της Συνθήκης της Λωζάννης, την οποία η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά, επιλέχθηκαν οι μουφτήδες της (Δυτικής) Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη.
Αναμένουμε από την τουρκική πλευρά να μας κατευθύνει στο σχετικό άρθρο.
Είναι τουλάχιστον αντίφαση το ότι η Τουρκία προσπαθεί να καθιερώσει διαδικασίες σε τρίτη χώρα για την εκλογή θρησκευτικών ηγετών που δεν εφαρμόζει στην επικράτειά της.
Όπως είναι γνωστό, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε πρόσφατα νόμο για τον εκσυγχρονισμό των μουφτητηρίων.
Ο νόμος αυτός θεσπίζει ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για Μουφτή και Μουφτή στη Θράκη (Δυτική).
Το πλαίσιο αυτό είναι απολύτως συμβατό με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας όπως ορίζονται από το ελληνικό Σύνταγμα και τη Συνθήκη της Λωζάννης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις ισλαμικές αρχές και κανόνες.
Ως ευρωπαϊκή δημοκρατία και κράτος δικαίου, η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με τις υποχρεώσεις της βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης έναντι της (Δυτικής) Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη.
Θα συνεχίσει να επιδιώκει μια καθιερωμένη μειονοτική πολιτική που προάγει την ευημερία της μειονότητας.
Αντίθετα, η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τα δικαιώματα της υπό εξαφάνιση Ελληνικής Μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη (Κωνσταντινούπολη), στην Ίμβρο (Gökçeada) και στην Τένεδο (Bozcaada).
Η δήλωση της Τουρκίας λίγες μέρες μετά τη θλιβερή επέτειο του «Σεπτέμβρη» του 1955 μπορεί να είναι αφορμή για προβληματισμό για την Τουρκία, αν μη τι άλλο».