Κόσμος

Φυσικό αέριο – Power of Siberia 2: Ξεκινάει ο “γάμος” Ρωσίας – Κίνας με φόντο τα ενεργειακά

Φυσικό αέριο - Power of Siberia 2: Συνάντηση με πολλά μηνύματα και κυρίως για τις αλλαγές που θα γίνει σε ενεργειακό επίπεδο, θα υπάρξει το διήμερο 15 και 16 Σεπτεμβρίου καθώς οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ θα τα πουν στην Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν

Συνάντηση με πολλά μηνύματα και κυρίως για τις αλλαγές που θα γίνει σε ενεργειακό επίπεδο, θα υπάρξει το διήμερο 15 και 16 Σεπτεμβρίου καθώς οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ θα τα πουν στην Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και είναι έτοιμοι να στείλουν ένα μήνυμα για το νέο γεωπολιτικό και οικονομικό «άξονας» και περιμένουν να αποτελέσει τον εναλλακτικό πόλο απέναντι στην ηγεμονία της Δύσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Αντίγραφο» του Nord Stream

Πρόκειται για την «προίκα» με την οποία ετοιμάζονται να συνοδεύσουν την αναγγελία των «γάμων» τους. Η οποία, μάλιστα, έχει ονοματεπώνυμο: Power of Siberia 2. Πρόκειται για ένα νέο αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος έχει δυναμικότητα αντίστοιχη με εκείνη των Nord Stream 1 και Nord Stream 2 που σχεδιάστηκαν για να συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία και τη βόρεια Ευρώπη συνολικά, μέσω της Βαλτικής. Θα είναι δε σε θέση να μεταφέρει 50 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως από τη Σιβηρία προς την «καρδιά» της ανερχόμενης υπερδύναμης, μέσω της Μογγολίας.

«Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις αναφορικά με την πιθανή προώθηση ενός μεγάλου έργου στις υποδομές. Εννοώ την προμήθεια της Κίνας με ρωσικό αέριο μέσω της Μογγολίας», είχε πει ο ίδιος ο Πούτιν την Τετάρτη, στο Οικονομικό Φόρουμ του Βλαδιβοστόκ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψής του με τον πρωθυπουργό της κεντροασιατικής χώρας, Λουβσαναμσράι Ογιούν-Έρντενε.

Το μεγάλο σχέδιο

Υπενθυμίζεται πως λίγο πριν την εισβολή στην Ουκρανία, Ρωσία και Κίνα είχαν υπογράψει ένα συμβόλαιο 30 ετών που αφορά στο φυσικό αέριο. Εσχάτως δε, έχουν ξεκινήσει την τιμολόγηση των συναλλαγών της σε ρούβλια και, κυρίως, γουάν, αμφισβητώντας στην πράξη την ηγεμονία του δολαρίου και το σύστημα διεθνών συναλλαγών SWIFT.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα αγόρασε πέρυσι από την Ρωσία 16,5 δισ. κυβικά αερίου. Παρά δε το γεγονός ότι αυτή η ποσότητα είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη που εξήχθη προς την Ευρώπη στο ίδιο διάστημα, η λειτουργία του Power of Siberia 1 από το 2019 και η κατασκευή του προαναφερθέντος δεύτερου ομώνυμου αγωγού (ως το τέλος της δεκαετίας) αναμένεται ότι αλλάξουν τα δεδομένα. Θα καταστήσουν, με άλλα λόγια, την Κίνα τη βασικότερη αγορά για την Gazprom και το Κρεμλίνο για τις επόμενες δεκαετίες, με τη συνολική δυναμικότητα των δύο αγωγών να πλησιάζει τα 90 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Είναι γεγονός, φυσικά, ότι οι σχετικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, όμως τελική συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί, κυρίως λόγω της δυσπιστίας των Κινέζων αναφορικά με τη διέλευσή του μέσω μιας τρίτης χώρας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, όμως, όπως και οι συνολικές αλλαγές στο διεθνές σκηνικό φαίνεται πως επιταχύνουν τη λήψη αποφάσεων.