Το διάσημο πολιτικό μέσο ενημέρωσης «Politico» φιλοξενεί αφιέρωμα στην τρέχουσα οξεία σύγκρουση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Το κείμενο επιμένει ιδιαίτερα στην κλιμάκωση της έντασης, καθώς και στην προβολή των ελληνικών θέσεων, κυρίως στις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες «με το να μην το κάνουμε έγκαιρα ή υποτιμώντας τη σοβαρότητα του θέματος, κινδυνεύουμε να γίνουμε ξανά μάρτυρες μιας κατάστασης παρόμοιας με αυτή που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή σε κάποιο άλλο μέρος της ηπείρου μας».
Ο πόλεμος λέξεων κλιμακώνεται μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, καθώς ο Ερντογάν εκπέμπει απειλές.
Η Ελλάδα λέει ότι η Ευρώπη διακινδυνεύει μια άλλη κατάσταση σαν αυτήν στην Ουκρανία εάν δεν βάλει τέλος στην εμπρηστική ρητορική της Τουρκίας προς την Αθήνα.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έστειλε επιστολές στο ΝΑΤΟ, τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ διαμαρτυρόμενες για τα σχόλια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είπε ότι ήταν «απρόκλητα, απαράδεκτα και προσβολή κατά της Ελλάδας και του ελληνικού λαού» και ρωτώντας τους οργανισμούς να καταδικάσει τη συμπεριφορά της Άγκυρας.
«Με το να μην το κάνουμε έγκαιρα ή υποτιμώντας τη σοβαρότητα του θέματος, κινδυνεύουμε να γίνουμε ξανά μάρτυρες μιας κατάστασης παρόμοιας με αυτή που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή σε κάποιο άλλο μέρος της ηπείρου μας», έγραψε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις επιστολές, με ημερομηνία Δευτέρα και Τρίτη. , παραπέμποντας στη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Ερντογάν έχει εντείνει τη ρητορική του κατά της Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω αυτού που η Άγκυρα θεωρεί ως αυξανόμενη στρατιωτική συσσώρευση στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, κοντά στην ακτογραμμή της Τουρκίας. Σε μια επαναλαμβανόμενη, αραιά καλυμμένη απειλή, είπε: «Μπορούμε να κατέβουμε ξαφνικά ένα βράδυ όταν έρθει η ώρα».
«Έχουν νησιά στην κατοχή τους, έχουν βάσεις σε αυτά τα νησιά. Εάν οι παράνομες απειλές εναντίον μας συνεχιστούν με βάση αυτές, η υπομονή μας έχει όρια», είπε την Τρίτη κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Η Ελλάδα επέκρινε τις δηλώσεις του Ερντογάν ως «ανοιχτά απειλητικές» σε χαρακτήρα και τόνο.
«Η τουρκική στάση είναι ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας για την ενότητα και τη συνοχή του ΝΑΤΟ, αποδυναμώνοντας τη νότια πλευρά της Συμμαχίας σε μια στιγμή κρίσης», είπε ο Δένδιας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «βιώνει αυτή τη στιγμή μια από τις χειρότερες περιόδους τους εδώ και χρόνια».
Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «ο ανοιχτά απειλητικός χαρακτήρας και ο τόνος είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς, διαλύοντας κάθε αμφιβολία ως προς τον σκοπό τους, καθώς και κάθε ισχυρισμό ότι προορίζονται μόνο για εσωτερικούς λόγους ενόψει των επόμενων εκλογών στη χώρα».
Παρά το γεγονός ότι είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, οι γειτονικές χώρες διαφωνούν επί δεκαετίες σχετικά με μια σειρά διμερών διαφορών, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων συνόρων, των αλληλεπικαλυπτόμενων αξιώσεων στην υφαλοκρηπίδα τους και της μακροχρόνιας διένεξης για την Κύπρο.
Προς οργή των Τούρκων, η Ελλάδα παραχώρησε στον στρατό των ΗΠΑ πρόσβαση σε κεντρικές βάσεις σε μια ενημέρωση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας τους τον Οκτώβριο του 2021. Ο Ερντογάν διέκοψε όλες τις διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα τον περασμένο Μάιο, αφού ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέτρεψε τις ΗΠΑ. νομοθέτες να εμποδίσουν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία. Οι στρατιωτικές προκλήσεις αυξήθηκαν αμέσως μετά, δημιουργώντας την πιο ασταθή κατάσταση από τότε που οι δύο πλευρές παραλίγο να έρθουν σε σύγκρουση το 2020 για την Τουρκία που διεξάγει ενεργειακές έρευνες στα ύδατα που διεκδικεί η Ελλάδα.
Τη Δευτέρα, η ΕΕ εξέφρασε τις ανησυχίες της για τα σχόλια του Ερντογάν, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τα χαρακτήρισε «μη βοηθητικά» και επανέλαβε ότι η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου «δεν αμφισβητείται». Η Άγκυρα έστειλε επίσης επιστολές στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ την 1η Σεπτεμβρίου, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι εμπλέκεται σε «παράνομες ενέργειες» και ότι έχει «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις» στο Αιγαίο.