Ο 76χρονος Κάρολος Γ΄ του Ηνωμένου γίνεται αυτόματα ο Βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Β’ πέθανε σε ηλικία 96 ετών. Κοσμήτορας των Εστεμμένων Αρχηγών της Ευρώπης, επισημοποίησε την περασμένη Τρίτη τον διορισμό της νεοεκλεγείσας Προέδρου των Συντηρητικών Λιζ Τρας, ως Πρωθυπουργού, του 15ου αρχηγού της κυβέρνησής της σε 70 συναπτά έτη βασιλείας.
Ο Κάρολος γίνεται αυτόματα Βασιλιάς, ούτως ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό στη συνέχεια του βασιλικού θεσμού και της βασιλικής πολιτικής εξουσίας.
Η υγεία της Βασίλισσας είχε επιδεινωθεί για περίπου ένα χρόνο και, πλέον, εμφανιζόταν σπάνια δημοσίως, καθώς οι υπηρεσίες της υποδηλώνουν επεισοδιακά κινητικά προβλήματα. Ανέθεσε όλο και περισσότερα καθήκοντα στους άμεσους κληρονόμους της, Κάρολο και Γουίλιαμ, δεύτερους στη σειρά διαδοχής.
Τον Μάιο, ο Πρίγκιπας Κάρολος εκφώνησε την Ομιλία από τον Θρόνο στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά στη θέση του, μια από τις βασικές συνταγματικές του λειτουργίες, σε μια Χώρα όπου το Σύνταγμα είναι προφορικό. Κατά την τελευταία της εμφάνιση δημόσια, την περασμένη Τρίτη, η Βασίλισσα είχε, ωστόσο, επισημοποιήσει τον διορισμό της Λιζ Τρας ως Πρωθυπουργού.
Στη συνέχεια, η βασίλισσα αποφάσισε να μείνει στο Μπαλμόραλ αντί να επιστρέψει στο Λονδίνο, όπου συνήθως πραγματοποιείται η μετάβαση και η διαδοχή μεταξύ των Πρωθυπουργών.
Ο θάνατος της Βασίλισσας, της μεγαλύτερης από τις Εστεμμένες Κεφαλές, έρχεται σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο, κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο για τους Βρετανούς, θύματα, όπως όλοι οι Ευρωπαίοι της, εκτίναξης των τιμών της ενέργειας.
Ένα άλλο θέμα ανησυχίας στο Ηνωμένο Βασίλειο: το ζήτημα των μισθών. Οι απεργοί κάνουν εκστρατεία για αύξηση μισθών ενόψει του πληθωρισμού που έφθασε το 10% σε διάστημα ενός έτους τον Ιούλιο.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τον πληθυσμό, η Πρωθυπουργός, που μόλις διαδέχθηκε τον Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ, ξεκίνησε την θητεία της με μια γενναιόδωρη χειρονομία προς τα βρετανικά νοικοκυριά.