Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας απειλεί να εμποδίσει την ανανέωση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας του πολέμου που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου, δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Η Βουδαπέστη αξιώνει για να άρει την απειλή αυτή να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος τριών Ρώσων ολιγαρχών, εξήγησαν οι πηγές. Πρόκειται για τους Αλίσερ Ουσμάνοφ, Πιοτρ Άβεν και Βίκτορ Ράσνικοφ.
Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες επισήμαναν ότι ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν συνεχίζει να διατηρεί φιλική σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και ότι ήδη άσκησε βέτο σε προσπάθειες να επεκταθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες.
Σε μια περίπτωση η ΕΕ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχέδιο να επιβληθούν κυρώσεις στον επικεφαλής της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, τον πατριάρχη Κύριλλο, καθώς και το πλήρες εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου, εξαιτίας των ουγγρικών ενστάσεων.
Ο κ.κ. Ουσμάνοφ, Άβεν και Ράσνικοφ συμπεριλαμβάνονται στα περίπου 1.200 πρόσωπα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις από την ΕΕ διότι υποστήριξαν τον πόλεμο που κήρυξε ο πρόεδρος Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας. Οι πόροι τους στην ευρωπαϊκή επικράτεια έχουν δεσμευτεί και τους έχει απαγορευτεί η είσοδος.
Αν οι κυρώσεις δεν ανανεωθούν ως τη 15η Σεπτεμβρίου, η ισχύς τους θα εκπνεύσει.
Η ΕΕ ήλπιζε ότι και τα 27 κράτη μέλη θα συμφωνούσαν στην ανανέωση των κυρώσεων την Τετάρτη, σύμφωνα με τους διπλωμάτες. Απαιτείται ομοφωνία για το ζήτημα, κάτι που σημαίνει πως απαιτούνται τώρα περαιτέρω διαπραγματεύσεις.
Οι κ.κ. Ουσμάνοφ και Άβεν θεωρείται στην ΕΕ ότι συγκαταλέγονται στους ολιγάρχες που έχουν τους στενότερους δεσμούς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο πρώτος φέρεται να είναι η βιτρίνα του προέδρου Πούτιν όταν ενσκήπτουν προβλήματα επιχειρηματικής φύσης, σύμφωνα με την απόφαση για τις κυρώσεις η οποία υιοθετήθηκε στις Βρυξέλλες την 28η Φεβρουαρίου.
Ο κ. Ουσμάνοφ είναι εξάλλου γνωστός στη Γερμανία διότι του ανήκει πολυτελές εξοχικό στη λίμνη Τέγκερνζεε στη Βαυαρία και διότι είναι ο πρώην πρόεδρος της FIE, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ξιφασκίας.
Με βάση την απόφαση για τις κυρώσεις, ο κ. Άβεν είναι ανάμεσα στους περίπου 50 ρώσους επιχειρηματίες με μεγάλες περιουσίες οι οποίοι συναντώνται συχνά τακτικά με τον πρόεδρο Πούτιν στο Κρεμλίνο. Φέρεται να είναι μεγαλομέτοχος του Alfa Group, ομίλου στον οποίο ανήκει μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες.
Ο κ. Ράσνικοφ περιγράφεται σε απόφαση της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων τη 15η Μαρτίου ως ιδιοκτήτης και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της σιδηρουργίας και χαλυβουργίας Μαγκνιτογκόρσκ. Φέρεται να δραστηριοποιείται σε τομείς της οικονομίας που εισφέρουν μεγάλα έσοδα στον ρωσικό κρατικό προϋπολογισμό.
Ούγγροι διπλωμάτες στην ΕΕ δεν εξήγησαν τους λόγους της αξίωσης της Βουδαπέστης.