Κόσμος

Τσαβούσογλου σε Γαλλία: Μη βλέπετε την Τουρκία σαν αντίπαλο

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζήτησε από τον Γαλλία, να πάψει να αντιμετωπίζει την Τουρκία σαν αντίπαλη χώρα

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζήτησε από τον Γαλλία, να πάψει να αντιμετωπίζει την Τουρκία σαν αντίπαλη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν συνάψει διμερή αμυντική συνεργασία μεταξύ τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της οποίας η μία οφείλει να παράσχει στρατιωτική αρωγή σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης ή παρατεταμένου πολέμου, και ότι ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας έχει τηρήσει, κατά το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερη σκληρή στάση απέναντι στην επεκτατική και αλαζονική πολιτική της γειτονικής μας χώρας.

Επιπλέον, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνάντησε την Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, από την οποία ζήτησε να επιδείξει μεγαλύτερο, έμπρακτο σεβασμό στους τόπους θρησκευτικής λατρείας των μουσουλμάνων, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στη Γαλλία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τσαβούσογλου μίλησε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Δηλώνοντας ότι συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα όπως η Ουκρανία, ο Τσαβούσογλου είπε χαρακτηριστικά: «Είναι σαφές ότι δεν συμφωνούμε με τη Γαλλία σε κάθε θέμα. Μπορεί να μην συμφωνούμε σε όλα τα θέματα, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τον διάλογο και τη συνεργασία μας. Έχουμε παρατηρήσει ότι μειώσαμε τις διαφορές μεταξύ των απόψεών μας μέσω του διαλόγου».

Σημειώνοντας ότι πιστεύει ότι η Γαλλία θα διατηρήσει την κοινή λογική της σε θέματα που αφορούν την τουρκική κοινωνία, ο Τσαβούσογλου τόνισε: «Δυστυχώς, μας ανησυχεί ιδιαίτερα η αύξηση του ρατσισμού και του αντιισλαμισμού στην Ευρώπη. Αναμένουμε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των τζαμιών και των συλλόγων της τουρκικής και μουσουλμανικής κοινότητας στη Γαλλία».