Κόσμος

«Ρωσικός Κόσμος»: Το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε τη Δευτέρα ένα νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής που βασίζεται στην έννοια του «ρωσικού κόσμου»

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε τη Δευτέρα ένα νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής που βασίζεται στην έννοια του «ρωσικού κόσμου», μια έννοια που χρησιμοποιείται από υπερσυντηρητικούς θεωρητικούς για να δικαιολογήσουν τις υπερπόντιες παρεμβάσεις για την υποστήριξη των ρωσόφωνων πληθυσμών.

Αυτή η «ανθρωπιστική πολιτική» 31 σελίδων εκιτμά ότι η Ρωσία πρέπει «να προστατεύσει και να προωθήσει τις παραδόσεις και τα ιδανικά του ρωσικού κόσμου».

Αν και αυτό το κείμενο παρουσιάζεται ως στρατηγική «ήπιας δύναμης», φιλοδοξεί να κατοχυρώσει ιδέες που σχετίζονται με τη ρωσική πολιτική και τη θρησκεία.

Αυτές τις ακραία συντηρητικές ιδέες χρησιμοποίησαν ορισμένοι σκληροπυρηνικοί για να δικαιολογήσουν την κατοχή τμημάτων της Ρωσίας από τη Μόσχα, στα ανατολικά της χώρας.

Στο κείμενο τονίζεται ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία υποστηρίζει τους συμπατριώτες της που διαμένουν στο εξωτερικό για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους, για τη διασφάλιση της προστασίας των συμφερόντων τους και για τη διατήρηση της ρωσικής πολιτιστικής τους ταυτότητας»

Αναφέρει επίσης ότι οι δεσμοί μεταξύ της Ρωσίας και των συμπατριωτών της που διαμένουν στο εξωτερικό επιτρέπουν στη Μόσχα να «ενισχύει την εικόνα της ως δημοκρατικής χώρας που εργάζεται για τη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου στη διεθνή σκηνή».

Σύμφωνα με το κείμενο, η Ρωσία πρέπει να αυξήσει τη συνεργασία της με τις σλαβικές χώρες, την Κίνα και την Ινδία και πρέπει να ενισχύσει τους δεσμούς της με τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.

Ακόμη, με βάση το κείμενο, η Μόσχα πρέπει να αναπτύξει τις σχέσεις της με τις αποσχισθείσες γεωργιανές περιοχές της Αμπχασίας και της Νότιας Οσετίας, καθώς και με τις αυτοαποκαλούμενες αποσχισθείσες δημοκρατίες του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία.