“Η ρωσική αγορά θα μπορέσει να προσαρμοστεί στο πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου που εισάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο ανώτατος τραπεζίτης της VEB.RF, Σεργκέι Στορτσάκ, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS στο περιθώριο του Eastern Economic Forum.
«Επιβάλλοντας πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου διαρρηγνύεται η δομή της αγοράς, θα θεμελιώδη του ελεύθερου εμπορίου. Θα δούμε πως οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείας θα μπορέσουν να προσαρμοστούν. Πιστεύω πως η αγορά θα προσαρμοστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Πρόσθεσε ακόμη πως η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλει πλαφόν στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου για την Ρωσία όχι μόνο για να πλήξει την οικεία βιομηχανία αλλά και για επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, δεδομένου ότι ο κλάδος του πετρελαίου παίζει αποφασιστικό ρόλο στο ΑΕΠ της χώρας.
Ρωσία: Συσσώρευσε τεράστια έσοδα χάρη στην αύξηση των τιμών των ορυκτών καυσίμων
Η Ρωσία συσσώρευσε έσοδα 158 δισεκατομμυρίων ευρώ χάρη στις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων τους έξι μήνες του πολέμου που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας, επωφελούμενη από τις υψηλές τιμές, υποδεικνύει έρευνα ανεξάρτητου κέντρου μελετών που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα και καλεί να υιοθετηθούν αποτελεσματικότερες κυρώσεις.
«Η ανάφλεξη των τιμών των ορυκτών καυσίμων σημαίνει ότι τα τρέχοντα έσοδα της Ρωσίας είναι πολύ πάνω από εκείνα προηγούμενων ετών, παρά τις μειώσεις των εξαγόμενων ποσοτήτων», υπογραμμίζεται στο κείμενο του Κέντρου έρευνας για την ενέργεια και τον καθαρό αέρα (Centre for research on energy and clean air, CREA), με έδρα τη Φινλανδία.
Οι τιμές του αερίου απογειώθηκαν φθάνοντας σε ιστορικά υψηλά στην Ευρώπη, ενώ αυτές του πετρελαίου ανέβηκαν πολύ στις αρχές του πολέμου, αν και έχουν υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα.
«Εκτιμάμε ότι οι εξαγωγές ορυκτών καυσίμων εισέφεραν 43 δισεκατομμύρια ευρώ στον ρωσικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, βοηθώντας να χρηματοδοτηθούν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία», σύμφωνα με τους συγγραφείς.
Οι υπολογισμοί τους αφορούν τους πρώτους έξι μήνες του πολέμου, από την 24η Φεβρουαρίου ως την 24η Αυγούστου.
Την υπό εξέταση περίοδο, το CREA λογαριάζει ότι ο κυριότερος εισαγωγέας ρωσικών ορυκτών καυσίμων παρέμεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση (έναντι 85,1 δισεκ. ευρώ), ακολουθούμενη από την Κίνα και την Τουρκία.
Η ΕΕ έχει αποφασίσει να επιβάλει προοδευτικό εμπάργκο -με εξαιρέσεις- στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων. Έχει επίσης αποφασίσει να βάλει τέλος στις αγορές ρωσικού άνθρακα. Όμως το ρωσικό φυσικό αέριο, από το οποίο εξαρτάται σε καίριο βαθμό, δεν αναμένεται προς το παρόν να μετατραπεί σε αντικείμενο παρόμοιου μέτρου.
Το κέντρο μελετών υπολογίζει πως το ευρωπαϊκό εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα -τέθηκε σε εφαρμογή τη 10η Αυγούστου- έφερε καρπούς, καθώς οι ρωσικές εξαγωγές μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους μετά την εισβολή στην Ουκρανία. «Η Ρωσία απέτυχε να βρει άλλους αγοραστές», κατά τους συγγραφείς της έρευνας.