Άποψη

Στο δρόμο για τη ΔΕΘ

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι η 86η Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν θα είναι άλλη μια, αλλά…μια άλλη Έκθεση. Θα σηματοδοτήσει την πορεία της Κυβέρνησης προς τις κάλπες, αλλά και θα θέσει τα διακυβεύματα των επόμενων εκλογών.

Συνήθως η ΔΕΘ είναι ένα οικονικο-πολιτικο-κοινωνικό γεγονός, το οποίο χαρακτηρίζεται από: υποσχέσεις και εξαγγελίες των πολιτικών αρχηγών, κάποιες ανταλλαγές απόψεων, μερικές επιχειρηματικές συμφωνίες, πολύ (έως άσκοπο) lobbying και ατελείωτη… κοσμική εκτόνωση στη Θεσσαλονίκη.

Η 86η Έκθεση μπορεί να έχει όλα ή κάποια από τα παραπάνω, θα έχει ένα άρωμα…ανατολής (καθώς τιμώμενη χώρα, αυτήν τη χρονιά, είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), αλλά…σίγουρα δεν θα έχει παραμυθένια διάσταση «Χίλιες και μια νύχτες»…

«Με το όνομά τους»

Όσα έρχονται, δεν είναι (θα) είναι εύκολα και γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός και ο κυβερνητικό επιτελείο δεν είναι διατεθειμένοι να καταφύγουν σε…παραμυθια της Χαλιμάς, ή –προσαρμοσμένο στα μέτρα μας- «προγράμματα Θεσσαλονίκης».

Καλώς ή κακώς, η απόφαση του Πρωθυπουργού είναι ειλημμένη: «Θα πει τα πράγματα με το όνομά τους για να γνωρίζουν οι πολίτες» λένε στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη που είναι σε θέση να γνωρίζουν τη σκέψη του, αλλά και τη στρατηγική που θέλει να ακολουθήσει.

Μία άλλη ΔΕΘ

Τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, αλλά και τα «γαλάζια» κλιμάκια που θα σηκώσουν το βάρος της εκπροσώπησης στο πλαίσιο της ΔΕΘ, έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως το πόσο διαφορετική θα είναι αυτή η Έκθεση. Όχι, άλλη μία, αλλά…μια άλλη ΔΕΘ. Υπάρχουν τέσσερα δεδομένα που τη καθιστούν «μοναδική»:

  • Είναι η τελευταία πριν από τις κάλπες
  • Είναι η πρώτη μέσα στον πόλεμο, την ενεργειακή κρίση.
  • Είναι το προανάκρουσμα ενός –όλοι το λένε πλέον στην Ευρώπη- πολύ δύσκολου χειμώνα
  • Είναι η πρώτη εκτός αυστηρής επιτήρησης

Η παρουσία του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του pagenews.gr, θα έχει πολύ έντονο πολιτικό χρώμα με σαφείς τρείς άξονες-στοχεύσεις. Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες οι πληροφορίες, ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» η πλήρης λίστα των μέτρων, αφού οι συναντήσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο συνεχίστηκαν και θα συνεχιστούν και εντός της εβδομάδος. Εκείνα τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτησης είναι:

  • Οι τρεις κατευθύνσεις που θα έχει ομιλία του Πρωθυπουργού.
  • Το σπονδυλωτό πρόγραμμα παρεμβάσεων, που θα ξεδιπλωθεί σε διαφορετικά χρονικά σημεία
  • Η απόλυτη προσήλωση στην ενεργειακή κρίση
  • Η απόφαση να ενισχυθούν νέοι, κυρίως με πρόγραμμα στέγης κι όχι ευκαιριακά επιδόματα.
  • Η ενίσχυση συνταξιούχων και μισθωτών.

Οι 3 κατευθύνσεις

Το επόμενο εννεάμηνο θα είναι δύσκολο, όχι μόνο λόγω ενεργειακής κρίσης, αλλά και της πορείας προς τις κάλπες. Οι…ωδίνες αυτού του τοκετού θα είναι έντονες και γι αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ.

Πρώτα θα κάνει αποτίμηση όσων έχει πετύχει η κυβέρνησή του από τον Ιούλιο του 2019: αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, κοινωνική προστασία, μείωση της ανεργίας, Κι αυτά όλα θα τα εντάξει στο πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι πολλαπλές και αλλεπάλληλες κρίσεις, που ναι μεν ήταν διεθνείς, αλλά μια χώρα ευάλωτη όπως η Ελλάδα –που έβγαινε από τον κύκλο της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων του 2010- είχε λιγότερες αντιστάσεις. Πάντως, αν και αναμένεται –σε διεθνές πεδίο- μεγάλη ύφεση, κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι «σε εθνικό επίπεδο είμαστε θωρακισμένοι, δεν αναμένεται ύφεση, όπως σε άλλες χώρες. Αλλά ενδεχομένως θα έχουμε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης».

Δεύτερος άξονας, θα είναι ο «μίνι-προγραμματισμός» για όσα θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε: εξαγγελίες. Οι παρεμβάσεις αυτές θα κινηθούν, επίσης, σε τρείς άξονες: στις άμεσες (πχ ρεύμα, καύσιμα), τις βραχυπρόθεσμες (μέτρα στήριξης πιο μόνιμου χαρακτήρα) και τις μεσοπρόθεσμες (αύξηση κατώτατου μισθού, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση συντάξεων κλπ).

Τρίτος άξονας θα είναι η ανάγκη σταθερότητας. Δεδομένων των δυο προηγούμενων αξόνων, ο Πρωθυπουργός θα πει ότι όλα όσα έγιναν, μέσα σε κλίμα κρίσεων, επετεύχθησαν λόγω της σταθερότητας, αξιοπιστίας και παρουσίας της ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας. Κι έτσι θα εισέλθει ο Πρωθυπουργός στον πολιτικό πυρήνα της παρέμβασής του…

Το δίλημμα

Άλλωστε και ενόψει εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να θέσει τα –σύμφωνα με τη στρατηγική του- διλήμματα και διακυβεύματα της κάλπης: σταθερότητα/αστάθεια, κυβερνησιμότητα/ακυβερνησία, εμπιστοσύνη/αμφιβολία, αντιμετώπιση κρίσεων/ανασφάλεια στις κρίσεις.

«Οι κρίσεις δεν θα τελειώσουν αυτόν το χειμώνα» πιστεύει ο Πρωθυπουργός.   Στο Μέγαρο Μαξίμου- λένε ότι «τη σταθερότητα μπορεί να την εγγυηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης», γι αυτό τίθεται και θα τεθεί με μεγαλύτερη ένταση «η ανάγκη αυτοδύναμης και ενισχυμένης ΝΔ για σταθερότητα στη χώρα τα επόμενα δύσκολα χρόνια».

Εξαγγελίες και ενέργεια

Ήδη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι οι παρεμβάσεις στην ενέργεια, ναι μεν θα συνεχιστούν, αλλά –από την άλλη- απαιτούν δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να αξιοποιηθεί διαφορετικά. Μην ξεχνάμε, οι παρεμβάσεις στην ενέργεια –στις αρχές Αυγούστου- για το 2022 υπολογίζονταν ότι θα ήταν άνω των 8 δις. Ήδη το Σεπτέμβριο, διπλασιάστηκαν έναντι του προηγούμενου μήνα  κι έφθασαν τα 2 δις.

Τούτων δοθέντων, αύριο-μεθαύριο θα φανεί ποιος είναι ο δημοσιονομικός χώρος που θα έχει να αξιοποιήσει η Κυβέρνηση για τις άλλες εξαγγελίες της. Η ενέργεια, σαφώς, ορίζει πλέον και την πολιτικό-κοινωνική ισορροπία. Ο Πρωθυπουργός, θα το θυμίσει και τη ΔΕΘ, από τον περασμένο Μάρτιο είχε καταθέσει δέσμη προτάσεων στις Βρυξέλλες για «κοινή Ευρωπαϊκή στάση».

Κρίσιμη συνεδρίαση

Αν, πως και πότε θα παρέμβει η Ευρώπη –που  ήδη έχει αργήσει- είναι βασικό ζητούμενο για την Κυβέρνηση. Διότι θα αποτελέσει έναν παράγοντα, για τον οποίο μεν αισιοδοξούσε, αλλά δεν τον υπολόγιζε σοβαρά στους σχεδιασμούς της.

Αν προκύψει κάποια «ευρωπαϊκή λύση», αυτή είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει όχι μόνο αθροιστικά, αλλά… πολλαπλασιαστικά στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει. Και ίσως είναι σημειολογικό ότι η κρίσιμη σύνοδος υπουργών ενέργειας της ΕΕ θα γίνει 9 Σεπτεμβρίου. Μια ημέρα πριν από την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο