Tα τελευταία τρία χρόνια που σηματοδοτούν και την έναρξη της θητείας σας στην ΕΚΤ, στην υγειονομική κρίση προστέθηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο καλπάζων πληθωρισμός των τελευταίων μηνών. Πώς αντιμετωπίσατε αυτές τις δοκιμασίες; Όταν σκέφτομαι αυτούς τους τελευταίους μήνες, αντιλαμβάνομαι ότι είμαι μονίμως σε μια κατάσταση συναγερμού. Ωστόσο, όταν ανέλαβα καθήκοντα το φθινόπωρο του 2019, ο προκάτοχός μου, Mario Draghi, μου είχε πει: “Θα είναι σχετικά ήσυχα τα πράγματα, το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων επανεκκινήθηκε με όγκο 20 δισεκατομμυρίων το μήνα και αυτό θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τον στόχο μας που είναι η σταθερότητα των τιμών”. Το Φεβρουάριο του 2020, βρισκόμασταν στη συνάντηση των G20 στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας όταν μάθαμε ότι πόλεις και περιοχές της βόρειας Ιταλίας είχαν αρχίσει να κλείνουν εξαιτίας του Covid. Από εκείνη τη στιγμή είμαστε συνεχώς σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να ανταποκριθούμε.
Η πανδημία δεν είναι ένας τομέας που αφορά αυστηρά την ΕΚΤ, αλλά έπρεπε να εφαρμόσουμε εξαιρετικά γρήγορα μια νομισματική πολιτική που να επιτρέπει την διατήρηση της δραστηριότητας ακόμη και σε κατάσταση ημι-ύπνωσης, για να αποφευχθεί η καταστροφή ενός ολόκληρου τμήματος της οικονομίας. Δύο χρόνια αργότερα, ενώ η ανάκαμψη ξεκινούσε και πάνω που βρήκαμε μια προοπτική σταθερότητας, προέκυψε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Νιώσατε κάποια στιγμή ότι χάνετε τον έλεγχο; Όχι, γιατί σε τέτοιες κρίσεις υπάρχει το στοιχείο της αδρεναλίνης. Στην καταιγίδα κάθε μέλος του πληρώματος βρίσκεται στη θέση του και αναλαμβάνει τις αρμοδιότητές του στο έπακρο των δυνατοτήτων του. Κάνεις το αδύνατο, επειδή η κατάσταση το απαιτεί. Επιπλέον, στις επείγουσες καταστάσεις, η ενέργεια συγκεντρώνεται όπως και η ικανότητα να κατευθύνεις όλες τις ομάδες στη σωστή κατεύθυνση. Δεν είναι η ώρα να κάνεις μεταφυσικές ερωτήσεις, πρέπει να αναλύσεις τα γεγονότα, προσπαθείς να καταλάβεις τα δεδομένα που έχεις στη διάθεσή σου και να βρεις απαντήσεις.