Υπάρχουν κάποιες στιγμές στην πολιτική, που τα σενάρια υποχωρούν μπροστά στην πραγματικότητα που δεν αφήνει καμία άλλη σκέψη, υπόθεση ή ενδεχόμενο να διατυπωθεί.
Σε μια τέτοια συγκυρία βρισκόμαστε. Θυμάστε τα σενάρια…πρόωρων εκλογών (κυρίως), αλλά και ανασχηματισμού; Εξαφανίστηκαν. Όχι μόνο διότι διαψεύσθηκαν οι ευφάνταστοι διακινητές τους. Αλλά διότι η επικαιρότητα προστάζει και επιβάλει άλλα πράγματα: σκληρή πολιτική, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, μέτρα, ΔΕΘ και…υποκλοπές. Όταν υπάρχει πραγματική πρώτη ύλη, τότε… πού καιρός για σενάρια…
Ο κίνδυνος
Αντιθέτως, πάντα σοβεί ο κίνδυνος μιας αναπάντεχης –πραγματικής, σοβαρής ή εικονικής- πολιτικής κρίσης. Όπως αυτή της περασμένης Τετάρτης-που πυροδοτήθηκε από δυο-τρεις παραγράφους της ομιλίας του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Όσο κι αν τα… περιβάλλοντα –του πρώην και του νυν Πρωθυπουργού- θέλουν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να περάσουν προς τα έξω μια εικόνα…νηνεμίας, είναι βέβαιο ότι αυτή δεν υπήρξε τις πρώτες ώρες και ημέρες. Μπορεί και ίσως να μην έχει επέλθει ακόμη… Διότι, όσο και να θέλουν κάποιοι να μην το λένε…επρόκειτο για κρίση.
Όταν γίνονται δηλώσεις, διαρροές, επαναδιατυπώσεις και τροφοδοτούνται με υλικό είτε αντιπολιτευόμενα και συμπολιτευόμενα έντυπα (που βάλουν καθένα από αντίθετη πλευρά), είτε συμπολιτευόμενα, αντιπολιτευόμενα και…πικραμένα τρόλς βρίσκουν δουλειά στην αποδόμηση και τις επιθέσεις, τότε οφείλεις να αποδεχθείς, τουλάχιστον, ότι…κάτι συνέβη. Κι επειδή ο πρώην Πρωθυπουργός δεν ομιλεί συχνά, δεν συνέβη απλώς «κάτι». Κι επειδή την επομένη, η σημειολογία έφερε τον νυν Πρωθυπουργό στην κοιτίδα του Καραμανλισμού στις Σέρρες,…έ…δεν μπορεί κάποιος να πει ότι…απλώς κάτι έγινε.
Αφορμή
Ήταν κάτι σημαντικό. Ήταν; Ή εξακολουθεί να είναι; Θα φανεί στην πορεία. Διότι μπορεί –όπως γίνεται πάντα- εν ονόματι του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, κάποιοι να βρήκαν ρόλο, άλλοθι, ή αιτία για να αναστηθούν και να υπάρξουν πολιτικά. Πλην όμως, όπως παγίως λέει ο πρώην Πρωθυπουργός: «όταν έχω κάτι να πω το λέω εγώ. Όχι άλλοι».
Μ αυτόν τον τρόπο, αδειάζει μεν, όσους εμφανίζονται σημαιοφόροι του «Καραμανλισμού», αλλά από την άλλη –όπως παρατηρούν κάποιοι- δεν τους καταδικάζει. Αλήθεια όμως: Είναι δουλειά ενός πρώην πρωθυπουργού να λέει ποιοι τον ερμηνεύουν καλύτερα –όταν ήδη έχει πει ότι κανείς δεν έχει αυτό το δικαίωμα όσο ο ίδιος μιλάει- ή να αποκηρύξει; Ή μήπως είναι υποχρέωση όσων αναλύουν ή δημοσιολογούν να αξιολογήσουν τους φορείς των απόψεων και να δίνουν βάρος στα παργαματικά σημαντικά; Μάλλον το δεύτερο…
Κύκλος των κρίσεων
Κι αυτή η κρίση είναι ένα απ όσα απεύχεται να αντιμετωπίσει στην πορεία προς τις κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ενδεχομένως, είναι αλήθεια, να πρόκειται για κρίση με μικρή μεν πραγματική ισχύ –αλλά σημαντική πολιτική- όταν σοβούν άλλες κρίσεις που μπορούν να αποβούν καταστροφικές: ενεργειακή, ακρίβειας, επισιτιστική, οικονομική.
Όμως, ακόμη κι έτσι φάνηκε πώς θα υποχρεωθούν να πορευθούν η Κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι τις επόμενες εκλογές: με συνεχείς εναλλαγές «συναισθημάτων» και πολιτική καθημερινότητα στο…fast forward, με πολλαπλά ανοιχτά θέματα που απαιτούν άμεση επίλυση.
Επί παραδείγματι: την Τετάρτη το βράδυ ήταν η «κρίση» με τις δηλώσεις Καραμανλή, την επομένη ήταν η (σκακιστικής ακρίβειας) επίσκεψη Μητσοτάκη στις Σέρρες –με τη συνοδεία ενός άλλου Κώστα Καραμανλή, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και εξαδέλφου του πρώην πρωθυπουργού- σε ένα σκηνικό με ένταση, συσπείρωση και χρώμα προεκλογικό. Μια επίσκεψη που απέφερε –πρώτα-ισορροπία κι εν συνεχεία απόλυτη ικανοποίηση στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού: τόσο για αμιγώς πολιτικούς λόγους, όσο και για επικοινωνιακούς. Κι αμέσως μετά την επιτυχημένη επίσκεψη, άλλη μια αλλαγή σελίδας –σε λιγότερο από 24 ώρες, τρείς φορές άλλαξε η πρωθυπουργική «επικαιρότητα»- με τις πολύωρες συσκέψεις στη Θεσσαλονίκη με τους παραγωγικούς φορείς ενόψει ΔΕΘ.
Η πορεία
Αυτή θα είναι η εικόνα της κυβερνητικής διαδρομής μέχρι τις κάλπες: μια πορεία ανάμεσα σε εντάσεις, πιθανές κρίσεις, αλλά και την υποχρέωση παραγωγής έργου. Στο τελευταίο θέλει να δώσει βάρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτό επιδιώκει προσπαθώντας να αποφύγει και κρίσεις και αποπροσανατολιστικά θέματα (πχ υποκλοπές).
Κομβικής σημασίας γι’ αυτήν την πορεία θα είναι η ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Πρώτον, ο ίδιος –ευρισκόμενος στις Σέρρες- ζήτησε από τους Πολίτες «υπομονή μέχρι τη ΔΕΘ» όπου και θα παρουσιάσει το σχέδιό του για τον ερχόμενο δύσκολο χειμώνα.
Δεύτερον, διότι ως τελευταία προ των εκλογών ΔΕΘ θα έχει πολύ έντονο πολιτικό χρώμα.
Και γι αυτούς δυο λόγους αυτούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του pagenews.gr, έχει λάβει την απόφαση «να πει τα πράγματα με το όνομά τους» για να γνωρίζουν οι πολίτες. Και θα μιλήσει τόσο για όσα έγιναν, όσο και για όσα σχεδιάζονται το επόμενο εννιάμηνο, αλλά και την προοπτική για την επόμενη τετραετία.