Οικονομία

Ενέργεια: Μπροστά σε ενεργειακή “βαρυχειμωνιά” η Ευρώπη – Πως θα αποτραπεί και μια οικονομική κρίση

Η φραγή του Nord Stream φέρνει ακόμη πιο κοντά την Ευρώπη σε ενεργειακή “βαρυχειμωνιά”

Η φραγή του Nord Stream φέρνει ακόμη πιο κοντά την Ευρώπη σε ενεργειακή “βαρυχειμωνιά”, καθώς το κλείσιμο της στρόφιγγας μπορεί να ερμηνευτεί και ως ένα “παιχνίδι” εξαναγκασμού του Πούτιν. Πολλές χώρες της Ευρώπης είδαν την συγκεκριμένη ενέργεια ως μια εχθρική πρακτική του Κρεμλίνου. Η υπουργός Ενέργειας της Γαλλίας Ανιές Πανιέ-Ρινασέ χαρακτήρισε «προσχηματικά» τα επιχειρήματα της Gazprom και δήλωσε: «Όπως περιμέναμε, η Ρωσία χρησιμοποιεί το αέριο ως όπλο πολέμου και χρησιμοποιεί τον τρόπο της εφαρμογής των συμβάσεων της Engie ως πρόσχημα για να μειώσει περαιτέρω τις παροχές στη Γαλλία».

Ποιο το χειρότερο σενάριο

Το χειρότερο σενάριο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του Bloomberg, είναι η πλήρης διακοπή παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου στην περιοχή σε συνδυασμό με πρώιμη επιδείνωση του καιρού. Με λίγες εναλλακτικές διαθέσιμες για τις ενεργειακές προμήθειες της Ευρώπης, η αύξηση της ζήτησης για θέρμανση θα ωθήσει σε αυτή την περίπτωση σε νέα ύψη τις τιμές, θα απειλήσει με κοινωνική αναταραχή και θα δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να στηρίξει την Ουκρανία.

Ποια μέτρα αναλαμβάνει η Κομισιόν

Οι επερχόμενες προτάσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας θα πρέπει να περιλαμβάνουν πλαφόν για ορισμένες ηλεκτροπαραγωγές που δεν λειτουργούν με φυσικό αέριο, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν που επικαλείται το Reuters.

Το πλαφόν θα βοηθούσε στην αύξηση των εσόδων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι κυβερνήσεις για να μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας για τους καταναλωτές και θα πρέπει να εφαρμοστεί παράλληλα με τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ, αναφέρει το έγγραφο.

Το μέτρο θα ισχύει για γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αιολικά και ηλιακά πάρκα, και πυρηνικούς σταθμούς, οι οποίοι έχουν χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από τους σταθμούς αερίου.

Τι θα σημαίνει μια διάρκεια στην διακοπή του Nordstream

Εάν οι φόβοι των Ευρωπαίων επιβεβαιωθούν και η Gazprom κρατήσει εντελώς κλειστές τις στρόφιγγες, το Bloomberg προειδοποιεί ότι η Ευρώπη δύσκολα θα μπορέσει να αποφύγει τα μπλακ άουτ τον χειμώνα και δεν θα έχει άλλες επιλογές πλην της επιβολής δελτίου στην κατανάλωση φυσικού αερίου και ρεύματος.

Τι αποφάσισαν οι 7 πλουσιότερες οικονομίες του πλανήτη

Συνεδριάζουν σήμερα με ζητούμενο την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, κατόπιν πρότασης των ΗΠΑ οι G7. Καθώς οι Υπουργοί Οικονομικών των επτά ισχυρών χωρών συνέρχονται εντός της ημέρας, η Μόσχα έσπευσε να προκαταλάβει τις όποιες αποφάσεις, ασκώντας ιδιαίτερη πίεση στις ασιατικές χώρες, προκειμένου να εξακολουθήσει να εγγράφει κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις εξαγωγές του πετρελαίου της, τα οποία υπολογίζονται από τον περασμένο Ιούνιο έως σήμερα σε 700 εκατομμύρια ευρώ.