Ο ΟΗΕ κατηγορεί την Κίνα για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σε έκθεση που εκπονήθηκε και δημοσιεύθηκε από την Μισέλ Μπατσελέτ, την τελευταία της ημέρα στην ηγεσία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Συγκεκριμένα, το κείμενο αξιολογεί τους ισχυρισμούς για καταστολή των Ουιγούρων και άλλων εθνοτικών μειονοτήτων, για τις οποίες οι ερευνητές υποστήριξαν ότι βρήκαν «αξιόπιστα στοιχεία».
Η έκθεση αναφέρει ότι τα μέλη της μειονότητας των Ουιγούρων υφίστανται «συστηματικές αυθαίρετες συλλήψεις» και ορισμένα εξ αυτών υποβάλλονται σε «καταναγκαστικά έργα».
Επί χρόνια, η περιοχή βρισκόταν υπό την επιτήρηση των καθεστωτικών της Κίνας και υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ουιγούροι είναι εγκλωβισμένοι σε στρατόπεδα εργασίας και επανεκπαίδευσης, χωρίς να υπολογίζεται ο άγνωστος αριθμός όσων υποβλήθηκαν σε αναγκαστική στείρωση.
Η κινεζική κυβέρνηση, από τη μεριά της, δικαιολογεί την καταστολή με το γεγονός ότι η περιοχή αποτελεί εστία ισλαμικού εξτρεμισμού, ο οποίος εκδηλώνεται με τη μορφή βίαιων επιθέσεων κατά αμάχων που διαπράττονται, σύμφωνα με τις αρχές, από ριζοσπαστικά μέλη αυτής της μειονότητας. Το 2018 αποκαλύφθηκε ότι το καθεστώς είχε δημιουργήσει γιγάντια στρατόπεδα εγκλεισμού και εργασίας («κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης», κατά τον επίσημο ορισμό), για να τα διαχωρίσει από αυτήν την υποτιθέμενη εξτρεμιστική παρέκκλιση.
Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν στα τέλη του 2017, όταν το γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ άρχισε να δέχεται όλο και περισσότερες καταγγελίες από ομάδες της κοινωνίας πολιτών σχετικά με την εξαφάνιση μελών αυτών των μουσουλμανικών εθνοτικών μειονοτήτων στην αυτόνομη περιοχή των Ουιγούρων της χώρας. Το 2018, η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για τις ακούσιες εξαφανίσεις ανέφερε μια «δραματική» αύξηση στην Σιιτζιάνγκ, η οποία είναι η Αυτόνομη Περιοχή των Ουιγούρων, «με την εισαγωγή στρατοπέδων επανεκπαίδευσης από την κινεζική κυβέρνηση», εξηγεί το κείμενο. «Πολλές μελέτες και εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν έκτοτε από μεγάλο αριθμό ΜΚΟ, δεξαμενών σκέψης και ΜΜΕ καταγγέλλουν αυθαίρετες κρατήσεις μεγάλης κλίμακας στα λεγόμενα “στρατόπεδα”, καθώς και καταγγελίες για βασανιστήρια και άλλου τύπου κακομεταχείρισης, συμπεριλαμβανομένης της βίας και της καταναγκαστικής εργασίας».