Η Gazprom θα αναστείλει πλήρως τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γαλλία από την Πέμπτη. Για να δικαιολογηθεί, ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου επέκρινε την Engie ότι δεν είχε πληρώσει όλες τις παραδόσεις που έγιναν τον Ιούλιο. Από τη γαλλική πλευρά, μια βιομηχανική πηγή εξηγεί ότι πρόκειται «απλώς» για «εμπορική διαμάχη που συνδέεται κυρίως με μια διαφορά ερμηνείας».
Ως αιτιολόγηση, η Gazprom διαβεβαιώνει ότι η γαλλική ενεργειακή εταιρεία Engie δεν πλήρωσε όλες τις παραδόσεις που έγιναν τον Ιούλιο. Ωστόσο, ένα διάταγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν που υπογράφηκε στα τέλη Μαρτίου διευκρινίζει ότι «απαγορεύεται η παράδοση περισσότερου φυσικού αερίου σε ξένο αγοραστή εάν ο αγοραστής δεν έχει πληρώσει πλήρως εντός της προθεσμίας που καθορίζεται στη σύμβαση». Η περικοπή θα διαρκέσει «μέχρι την πλήρη παραλαβή των οφειλομένων οικονομικών ποσών για τις παραδόσεις», διευκρίνισε.
Μια βιομηχανική πηγή έδωσε μια άλλη εξήγηση: αυτή μιας «εμπορικής διαμάχης που συνδέεται πάνω απ’ όλα με μια διαφορά ερμηνείας». Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και ως απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας, η Gazprom μειώνει συνεχώς τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Όσον αφορά τη Γαλλία, πρόσφατα έχουν πέσει μόνο σε 1,5 TWh το μήνα. Η Engie είχε αναφέρει στα τέλη Ιουλίου μερίδιο ρωσικού φυσικού αερίου στις προμήθειες της περίπου 4%. Για να νομιμοποιήσει αυτή τη δραστική πτώση των όγκων φυσικού αερίου που παρέχεται στην Engie, η Gazprom επικαλέστηκε την «ανωτέρα βία». ρήτρα που το απαλλάσσει από την ευθύνη σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος. Το γαλλικό μέρος από την πλευρά του αμφισβήτησε αυτή την «ανωτέρα βία» και αφαίρεσε μέρος της ζημίας που θεωρεί ότι υπέστη από το τιμολόγιό του προς τον ρωσικό κολοσσό, κάτι που επιτρέπουν τα συμβόλαια, σύμφωνα με βιομηχανική πηγή.
«Σε αυτό το στάδιο, είναι μια αρκετά τυπική εμπορική διαμάχη σχετικά με το τι είναι ή όχι ανωτέρα βία. Απλώς, αυτή η διαφωνία, άλλωστε κλασική, βλέπει την επίλυσή της πολύ περίπλοκη από το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ συγκεκριμένο γεωπολιτικό πλαίσιο», παρατήρησε η βιομηχανική πηγή, εκτιμώντας ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε ποια θα είναι η επίπτωση. κρίση στις διμερείς σχέσεις των δύο εταιρειών μακροπρόθεσμα.
«Δεν υπάρχει καμία επίδραση στη δυνατότητα παροχής πελατών στη Γαλλία και καμία αξιοσημείωτη επίδραση εκ των προτέρων στην προσφορά σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς οι όγκοι από τη Ρωσία προς την ΕΕ παραμένουν σταθεροί», σημειώθηκε.
Ωστόσο, η Ευρώπη καλείται αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσει τη διακοπή των παραδόσεων μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream από την Τετάρτη. Σύμφωνα με την Gazprom, ιδιοκτήτη αυτού του αγωγού που συνδέει απευθείας τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Σιβηρίας με τα βόρεια της Γερμανίας, από όπου το αέριο εξάγεται στη συνέχεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτή η περικοπή συνδέεται με «απαραίτητες» εργασίες σε ένα βενζινάδικο. Ρωσία. Αν και έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο, η Ευρώπη ανησυχεί να δει αυτή την κατάσταση να συνεχίζεται.