Point Zero

Μάριος Ευθυμιόπουλος στο pagenews.gr: Προϋποθέσεις για ρόλο της Ελλάδας στη νέα άγρια διεθνή αρένα

Ο Μάριος Ευθυμιόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας, Πρόεδρος Strategy International αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις για ρόλο της Ελλάδας στη νέα άγρια διεθνή αρένα.

Ο Μάριος Ευθυμιόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας, Πρόεδρος Strategy International μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη όπου αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις για ρόλο της Ελλάδας στη νέα άγρια διεθνή αρένα.

Μάριος Ευθυμιόπουλος στο pagenews.gr: Πανδημία, πόλεμος ενεργειακή κρίση προστέθηκε και η κλιματική κρίση

“Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι πλέον ένα γεγονός και δεδομένης της κλιματικής αλλαγής γίνονται πολλές αλλαγές είτε αυτό είναι στην οικονομία είτε στην κοινωνία είτε αυτό είναι στην πολιτική είτε αυτό γίνεται στις πολιτικές προτεραιότητες, στην εξωτερική πολιτική είτε στην αμυντική πολιτική. Τι έχουμε λοιπόν εδώ πέρα. Αυτή τη στιγμή έχουμε την πολιτική αφενός της κλιματικής αλλαγής και αφετέρου τα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας αλλά και την ανάγκη για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τις βασικές πρώτες πηγές και υλικά με τα οποία μπορούμε να εξασφαλίσουμε την καλή λειτουργία των κρατών αλλά και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε στον ΟΗΕ. Από εκεί και πέρα όμως οι συμμαχίες διαμορφώνονται υπό ένα στρατηγικό πλαίσιο όπου όπως βλέπετε αναδιπλώνεται και ξεδιπλώνετε μέρα με τη μέρα είτε αυτό είναι με τη Σαουδική Αραβία, είτε αυτό είναι με το Κατάρ, είτε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και βεβαίως όλα αυτά στο πλαίσιο της διεθνούς ασφάλειας της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος και της Κύπρου και γενικότερα και των συμμάχων της Ελλάδος βεβαίως και με μια προτροπή η Ελλάδα να παίξει πιο σημαντικό ρόλο και όλα αυτά στην κατάσταση η οποία επικρατεί στην Ελλάδα..”

“Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη ότι εκλογές θα έχουμε κάποια στιγμή στην ολοκλήρωση της τετραετίας γύρω στο Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2023. Η Ελλάδα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο γεωγραφικά και γεωπολιτικά. Η Ελλάδα και η Κύπρος παίζουν μεγάλο γεωστρατηγικό ρόλο και αυτό είναι ξεκάθαρο και πρέπει πολύ απλά να γίνει σαφές ότι έχουμε μια δυναμική. Έχουμε μια δυναμική η οποία εξαρτάται τόσο από τη γεωπολιτική κατάσταση η οποία επικρατεί στην Ελλάδα όσο και την ενεργεικαή ασφάλεια την οποία μπορεί να παρέχει η Ελλάδα..” σημείωσε.