Το πρώτο πλοίο που μεταφέρει σιτηρά από την Ουκρανία για ανθρώπους στα πιο πεινασμένα μέρη του κόσμου έδεσε στο Τζιμπουτί, στο Κέρας της Αφρικής, καθώς περιοχές της ανατολικής Αφρικής πλήττονται σοβαρά από φονική ξηρασία και πολεμικές συγκρούσεις.
Οι ειδικοί στην επισιτιστική ασφάλεια μιλούν για «σταγόνα στον ωκεανό» όσον αφορά στις τεράστιες ανάγκες που έχουν πολλές φτωχές αφρικανικές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως η Σομαλία, η Κένυα και η Αιθιοπία, η οποία υποδέχεται και την πρώτη αποστολή. Ωστόσο, η ροή των ουκρανικών σιτηρών σε άλλα μέρη του κόσμου που μαστίζονται από την πείνα αναμένεται να συνεχιστεί, με ένα άλλο πλοίο να αναχωρεί την Τρίτη για την Υεμένη. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP) του ΟΗΕ έχει πει ότι συνεργάζεται με πολλά πλοία.
Το WFP ανακοίνωσε ότι αυτό το πρώτο φορτίο σιτηρών θα σταλεί δια ξηράς στη βόρεια Αιθιοπία, όπου εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από τη σύγκρουση στη ζώνη του Τιγκράι, η οποία ξέσπασε ξανά την περασμένη εβδομάδα.
Το πώς θα φτάσουν τα σιτηρά στο Τιγκράι είναι υπό αμφισβήτηση, καθώς οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας οδικώς και αεροπορικώς έχουν ανασταλεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των ανταρτών του Τιγκράι και των κυβερνητικών δυνάμεων της Αιθιοπίας. Ωστόσο, οι γειτονικές περιοχές Αμχάρα και Αφάρ της Αιθιοπίας αναμένεται να ωφεληθούν.
Τροφή για έναν μήνα
Το WFP έχει δηλώσει ότι οι 23.000 μετρικοί τόνοι σιτηρών στο πρώτο πλοίο είναι αρκετοί για να θρέψουν 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους με πλήρη σιτηρέσια για ένα μήνα. Ωστόσο, ο ΟΗΕ είπε μόνο στο Τιγκράι, 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και ότι 20 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Αιθιοπία αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας.
Εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι στο Κέρας της Αφρικής μαστίζονται από πείνα λόγω της ξηρασίας και χιλιάδες έχουν πεθάνει. Η Σομαλία έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά επειδή τουλάχιστον το 90% των σιτηρών της προερχόταν από την Ουκρανία και τη Ρωσία πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Εμπειρογνώμονες της επισιτιστικής ασφάλειας τόνισαν ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για τους ανθρώπους στις αφρικανικές χώρες μέχρις ότου λάβουν σιτηρά από την Ουκρανία και ακόμη περισσότερο για να μειώσουν τις υψηλές τιμές των τροφίμων που έχουν προκαλέσει απόγνωση και έχουν προκαλέσει διαμαρτυρίες σε πολλές χώρες.