Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέτισε φόρο τιμής στον πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, υπογραμμίζοντας ότι ο θάνατός του συμπίπτει «με μια εποχή που η δημοκρατία στη Ρωσία έχει αποτύχει».
Ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος τόνισε ότι ο Γκορμπατσόφ ήταν αυτός «που κατέστησε δυνατή την Περεστρόικα» και ο οποίος «προσπάθησε να αποκαταστήσει τη δημοκρατία» στη Ρωσία.
«Πέθανε σε μια εποχή που όχι μόνο απέτυχε η Ρωσία, αλλά και που η Ρωσία και ο Ρώσος πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν δημιούργησαν εκ νέου ένα χάσμα στην Ευρώπη και ξεκίνησαν έναν φρικτό πόλεμο εναντίον μιας γειτονικής χώρας, της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Σολτς, χαρακτηρίζοντας τον Γκορμπατσόφ «έναν γενναίο μεταρρυθμιστή».
Ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, τον οποίο στη Γερμανία αποκαλούσαν χαϊδευτικά «Γκόρμπι», ενήργησε ώστε η χώρα «να μπορέσει να ενωθεί» και ώστε «να εξαφανιστεί το Σιδηρούν Παραπέτασμα», υπογράμμισε ο Γερμανός καγκελάριος.
Από την πλευρά του ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ ευχαρίστησε τον Γκορμπατσόφ «για την αποφασιστική συνεισφορά του στη γερμανική ενοποίηση».
Με τις πράξεις του ο Γκορμπατσόφ απέδειξε ότι είναι ένας «μεγάλος ηγέτης», ο οποίος διακατεχόταν από «γενναιότητα καθώς αγκάλιασε το δημοκρατικό άνοιγμα και έχτισε γέφυρες μεταξύ της Ανατολής και τη Δύσης», πρόσθεσε ο Σταϊνμάγερ σε ανακοίνωσή του.
Ο Γερμανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στο «μεγάλο όραμα (του Γκορμπατσοφ) για μια κοινή και ειρηνική Ευρώπη», προσθέτοντας ωστόσο ότι το όνειρο αυτό «καταστράφηκε από τη βίαιη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ απέτισε φόρο τιμής στον Γκορμπατσοφ, έναν άνθρωπο «τον οποίο οδηγούσε η ειρήνη και η κατανόηση μεταξύ των λαών». «Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και η ενοποίηση της Γερμανίας αποτελούν κληρονομιά του. Θρηνούμε (την απώλεια) ενός ηγέτη στον οποίο θα είμαστε για πάντα ευγνώμονες»