Άποψη

Εννέα μήνες της…φωτιάς!

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι για μια δύσκολη πορεία γεμάτη δυσκολίες και αβεβαιότητες προετοίμασε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός, καθορίζοντας και τις άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες μέχρι τις εκλογές της Άνοιξης του 2023.

Σχεδόν με το “καλημέρα σας”, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου,  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε στα μέλη της κυβέρνησής του να συνειδητοποιήσουν ότι τους επόμενους εννέα μήνες -ο ίδιος το είπε- μέχρι τις εκλογές, έχουν να ισορροπήσουν σε ένα τεντωμένο σχοινί:

– από τη μια, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε “το εξαιρετικά ελπιδοφόρο καλοκαίρι για τον τουρισμό μας, τις εξαγωγές μας, τα δημόσια έσοδα, την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την αποκλιμάκωση της ανεργίας”

– από την άλλη το διεθνές περιβάλλον που “δυστυχώς το σκεπάζουν μαύρα σύννεφα, που προοιωνίζονται έναν εξαιρετικά δύσκολο Χειμώνα”.

Στρατηγική

Από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του να μην κρύψουν τη διάσταση της ενεργειακής απειλής από τους πολίτες, ήταν αυτονόητο ότι θα τους ζητούσε και την εντατικοποίηση της πολιτικής παρουσίας τους.

Δεν είναι τυχαίο, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε μεν στις υποκλοπές, σημειώνοντας ότι το θέμα βρίσκεται πλέον στη δικαιοδοσία της Βουλής και της Δικαιοσύνης, πλην όμως εστίασε στον αναβαθμισμένο πολιτικό ρόλο που πρέπει να έχει εφεξής το Υπουργικό συμβούλιο. Δηλαδή, πέρα από την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου “να λειτουργεί περισσότερο πολιτικά και να αποτελέσει ένα πολιτικό κέντρο με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και το συντονισμό του κυβερνητικού έργου”.

Είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να “ανοίξει” το παιχνίδι, κατα τέτοιο τρόπο ώστε ΚΑΙ να προωθούνται οι κυβερνητικές πολιτικές πιο γρήγορα, αλλά ΚΑΙ να αποφεύγονται δυσλειτουργίες, καθυστερήσεις και…ατολμίες.

Ο Πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρος ως προς τους άξονες γύρω απο τους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνησή του, τόσο πολιτικά, όσο και στρατηγικά. Κι αυτοί οι αξονες είναι τέσσερις:

– Επιμονή στην ευρωπαϊκή λύση: Έχει η έρθει η ώρα για κοινή ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση

– Απόλυτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

– Αναχώματα στις αυξήσεις

– Προάσπιση και ενίσχυση των θετικών δεικτών της Οικονομίας

Ενεργειακή έκρηξη

Στην Κυβέρνηση θεωρούν ότι πλέον δεν υπάρχει επιστροφή και ότι έχει έρθει η ώρα πια να υλοποιηθούν όσα είχα εισηγηθεί στους ομολόγους μου προ επτά ακριβώς μηνών: Πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου με αυτές του ρεύματος. Η κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση, είναι αναγκαία πλέον όσο ποτέ

Παράλληλα, στο εσωτερικό πεδίο, η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Αυτό όπως εξηγησε ο Πρωθυπουργός σημαίνει ότι θα πρέπει να επανενεργοποιηθεί (σχεδόν) το σχέδιο της Πανδημίας: Πολιτεία και πολίτες θα πρέπει και πάλι να συστρατευθούν. Τα κρατικά μέτρα, τα οποία είναι πολλά, θα πρέπει να συνδυαστούν και με αλλαγές στις ατομικές και στις οικογενειακές συμπεριφορές. Και οι συλλογικές πρόνοιες να πλαισιώνονται και από προσαρμογές στις προσωπικές μας συνήθειες που θα λειτουργούν στην ίδια κατεύθυνση”

Αναχώματα μεν, αλλά..

Από την άλλη πλευρά η Κυβέρνηση και έβαλε και θα συνεχίζει να χτίζει αναχώματα στις αυξήσεις. Όμως -όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργό- στο μέτρο των ορίων και των δημοσιονομικών αντοχών, όπως έγινε με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος κι όπως θα συνεχίσει να γίνεται. Ομως…

“Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης “και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν η πολιτεία σήμερα είναι σε θέση να στηρίζει με πάνω από 2 δισ. το μήνα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, το οφείλει και στη συνετή πολιτική η οποία αύξησε τον δημόσιο πλούτο, ώστε αυτός να μπορεί να επιστρέφεται στους πολίτες. Συνεπώς, τα μέτρα θα είναι πάντα μετρημένα και χωρίς οι πρόσκαιρες ανάγκες να ναρκοθετούν τις εθνικές αναγκαιότητες”.

Αυτή η επισήμανση του Πρωθυπουργού έχει ιδιαίτερη σημασία, ιδίως ενόψει ΔΕΘ, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “ακούω ή διαβάζω -πάντα συμβαίνει αυτό ξέρετε πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης- για ένα «τσουνάμι» επικείμενων παροχών, τα οποία συχνά δημιουργούν και ψεύτικες προσδοκίες”. Δηλαδή το καμπανάκι ήταν διπλό: και προς τα μέλη της κυβέρνησης και προς όσους πλειοδοτούν. Διπλό καμπανάκι, αλλά με ένα μήνυμα: όχι στην ακατάσχετη παροχολογία…

Συγκρατημένα χαμόγελα

Κι αν η ενεργειακή κρίση προκαλεί αναθεώρηση στις τακτικές πολλών κρατών και εννοείται της χώρας μας,  εντούτοις, η Κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχει στέρεο έδαφος να πατήσει καθώς αξιολογεί ως θετικά τα οικονομικά (και κοινωνικά) αποτελέσματα της ασκούμενης πολιτικής.

“Οι πολιτικές που εφάρμοσε η Κυβέρνηση, οι μεταρρυθμίσεις που προώθησε και τα μέτρα στήριξης απέναντι στη διάρκεια της πανδημίας, όχι μόνο κράτησαν όρθιο τον παραγωγικό ιστο, αλλά επέφεραν σημαντικά μετρήσιμα οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα που ανάμεσα στα άλλα απεικονίζονται στην αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, την αύξηση των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τη μείωση της ανεργίας” λέει η Κυβέρνηση. Και χθες στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκαν μια σειρά απο στοιχεία για να τεκμηριωθεί αυτή η πεποίθηση:

-Καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις: Το 2021 ανήλθαν σε 4,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας εικοσαετίας. Η ανοδική πορεία τους συνεχίστηκε και στο α’ εξάμηνο 2022.

-Εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών: Το 2021 σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ και ανήλθαν σε 74,3 δισ. ευρώ, με την καλή πορεία τους να συνεχίζεται και στο πρώτο εξάμηνο του 2022  αφού βρίσκονται ήδη στα 45 δισ. ευρώ.

-Καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων: Συνέχισαν να αυξάνονται και τον Ιούλιο φτάνοντας πλέον τα 183 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 46 δισ. ευρώ τα τελευταία 3 έτη.

-Ταξιδιωτικές εισπράξεις: Εφτασαν τα 2,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2022 και τα 5,1 δισ. ευρώ σε επίπεδο εξαμήνου, οι οποίες αντιστοιχούν στο 102% και στο 95% της αντίστοιχης περιόδου.

-Κύκλος εργασιών επιχειρήσεων: Στο σύνολο των επιχειρήσεων, το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανήλθε σε 203 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 32% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019 που ήταν 153 δισ. ευρώ, κάτι που οφείλεται  και στην αύξηση των τιμών.

-Ανεργία: Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο 12,1% τον Ιούνιο. Οι απασχολούμενοι συνεχίζουν να αυξάνονται φτάνοντας πλέον σχεδόν τα 4,2 εκατ. (η υψηλότερη ένδειξη από τον Φεβρουάριο του 2011).

-Βιομηχανική παραγωγή: Αυξήθηκε κατά 8,4% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο.

Πάντως, όσο καλή διάθεση κι αν έχουν ακόμη και ο Πρωθυπουργός, αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη, να “αποκωδικοποιήσουν” τα θετικά μηνύματα της Οικονομίας, κατανοούν και οι ίδιοι οτι η μάχη θα δοθεί στο πεδίο της κοινωνίας με αιχμή την ενέργεια και την ακρίβεια.

Αυτό είναι κάτι που όχι μόνο δεν αλλάζει, αλλά και το οποίο θα ορίσει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και θα καθορίσει τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις στη ΔΕΘ.  Που ΚΑΙ θα υπάρξουν ΚΑΙ θα είναι σημαντικές…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο