Κόσμος

Σολτς: Να καταργηθεί της απόλυτης ομοφωνίας των κρατών της ΕΕ

Σολτς: Μήνυμα για την κατάργηση της απόλυτης ομοφωνίας μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να λαμβάνονται οι σημαντικές αποφάσεις στην ΕΕ έστειλε ο Γερμανός καγκελάριος

Μήνυμα για την κατάργηση της απόλυτης ομοφωνίας μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να λαμβάνονται οι σημαντικές αποφάσεις στην ΕΕ έστειλε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

Σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο Τσαρλς της Πράγας στην Τσεχία, ο Γερμανός ηγέτης μίλησε για την πλειοψηφία σε «θέματα που είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια ενιαία φωνή, όπως στην πολιτική των κυρώσεων ή σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Σημειώνεται πως για την κατάργηση της απόλυτης ομοφωνίας στην ΕΕ έχει ταχθεί υπέρ και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και μέχρι σήμερα, πολύ συχνά έχει καταγραφεί δυστοκία στις αποφάσεις της ΕΕ, λόγω μεγάλων διαφωνιών που εγείρουν κράτη της Ένωσης στις προτάσεις της Κομισιόν σε σειρά θεμάτων, όπως αυτό των κυρώσεων στη Ρωσία.

Τάχθηκε ευθέως υπέρ της διεύρυνσης της Ένωσης, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι σε μια διευρυμένη Ευρώπη «οι διαφορές μεταξύ των κρατών – μελών, σε ό,τι αφορά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα και κοινωνικά συστήματα, θα μεγαλώσουν και, όπου σήμερα απαιτείται ομοφωνία, με κάθε κράτος – μέλος θα αυξάνεται και ο κίνδυνος μια χώρα να χρησιμοποιήσει το βέτο της, εμποδίζοντας και τις υπόλοιπες να προχωρήσουν». Έχω, για αυτόν τον λόγο, «προτείνει μια σταδιακή μετάβαση στη λήψη αποφάσεων με πλειοψηφία στην κοινή εξωτερική πολιτική, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως η φορολογία – γνωρίζοντας καλά ότι αυτό θα είχε συνέπειες και για τη Γερμανία», πρόσθεσε ο κ. Σολτς.

Το σχέδιο για την ενέργεια

Καθώς οι χώρες της ΕΕ δοκιμάζονται από την ενεργειακή κρίση, ο Σολτς κάλεσε για την αξιοποίηση «αναπτυσσόμενων και ώριμων τεχνολογιών που βρίσκονται στην Ευρώπη, που χρησιμοποιούνται και είναι αναγκαίες σε όλο το κόσμο».

Μιλώντας για την ηλεκτρική ενέργεια, ο ίδιος έκανε λόγο για «τη δομή ενός δικτύου και συστήματος αποθήκευσης για μια πραγματική εσωτερική αγορά ενέργειας, που θα προμηθεύει την Ευρώπη με υδροηλεκτρική ενέργεια από το βορρά, άνεμος από τις ακτές και ηλιακές ενέργεια από το νότο, τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι».

Ακόμα, ο Σολτς μίλησε για ένα «πανευρωπαϊκό δίκτυο υδροηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέει τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.

Για το θέμα της ηλεκτροκίνησης, ο Γερμανός καγκελάριος έκανε λόγο για ένα πιο πυκνό δίκτυο φόρτισης οχημάτων σε κάθε χώρα της ΕΕ.

Για τον πόλεμο

Ο καγκελάριος τόνισε ακόμη ότι η ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας «είναι επίσης επίθεση εναντίον της ευρωπαϊκής τάξης ασφάλειας» και ζήτησε μεγαλύτερη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των κρατών -μελών, καθώς, όπως είπε, σήμερα υπάρχουν στην Ευρώπη πολλά και συχνά μη συμβατά οπλικά συστήματα, γεγονός το οποίο οδηγεί σε περιορισμό της αποτελεσματικότητας και αύξηση του κόστους συντήρησης. Ένα από κοινού κατασκευασμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας «θα αποτελούσε κέρδος ασφάλειας για όλη την Ευρώπη», σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα ήταν και οικονομικότερο από ό,τι όταν κάθε κράτος – μέλος πρέπει να δημιουργήσει τη δική του, ακριβή και εξαιρετικά περίπλοκη αντιαεροπορική άμυνα.

Η Γερμανία θα επενδύσει σημαντικά στην αντιαεροπορική άμυνά της, συνέχισε και τόνισε ότι ο σχεδιασμός της θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο ώστε να λαμβάνει υπ’ όψιν τις γειτονικές χώρες, όπως η Ολλανδία, η Πολωνία, τα κράτη της Βαλτικής, η Τσεχία, η Σλοβακία και σκανδιναβικές χώρες. «Στόχος της ΕΕ ήταν να μην ξαναγίνει πόλεμος μεταξύ των μελών της. Αλλά σήμερα η Ένωση πρέπει να αναπτύξει περαιτέρω αυτή την υπόσχεση ειρήνης, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια, την ανεξαρτησία και τη σταθερότητά της, ακόμη και ενόψει εξωτερικών προκλήσεων. Η όποια αδυναμία μας θα είναι νερό στον μύλο του Πούτιν», επισήμανε ο Όλαφ Σολτς, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα με έμφαση ότι «το ΝΑΤΟ παραμένει ο εγγυητής της ασφάλειάς μας», και διαβεβαιώνοντας ότι οι αμυντικές δυνατότητες της Γερμανίας, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν το προσεχές διάστημα, θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες στο ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία, ο καγκελάριος ανέδειξε την ανάγκη οι ευρωπαϊκές χώρες να συντονιστούν προκειμένου να μπορέσουν να συνδράμουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τον αγώνα της και ανακοίνωσε ότι στις 25 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία συνάντηση με θέμα την ανοικοδόμηση της χώρας, σε συνεργασία με την ΕΕ. Η βοήθειά μας θα είναι αξιόπιστη και για όσο χρειαστεί, δήλωσε.

Για την οικονομία

Ο καγκελάριος ζήτησε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική αυτονομία της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι εξαρτήσεις όπως αυτή από τα μικροτσίπ που διαπιστώθηκε το προηγούμενο διάστημα δεν θα πρέπει να επαναληφθούν.

«Χρειάζονται ευρωπαϊκές απαντήσεις σε αυτό το σημείο καμπής», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι πρώτες ύλες όπως λίθιο, κοβάλτιο και νικέλιο είναι διαθέσιμες και στην Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, υπογράμμισε την ανάγκη κοινών κανόνων στην ευρωζώνη και πρόσθεσε ότι οι πολίτες χρειάζονται ένα ισχυρό νόμισμα που θα αντέχει σε καιρούς κρίσης, ενώ επαίνεσε το πλαίσιο αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε στον καιρό της πανδημίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο