Κόσμος

ΕΕ: Προετοιμάζει έκτακτα μέτρα για την ενέργεια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει έκτακτα μέτρα για να παρέμβει στην ενεργειακή της αγορά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει έκτακτα μέτρα για να παρέμβει στην ενεργειακή της αγορά, καθώς οι αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ασκούν πίεση στα κράτη μέλη.

Συγκεκριμένα, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε χθες ότι οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να παρέμβουν για την αποσύνδεση των τιμολογίων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Τόνισε ότι χρειάζεται μια πιο μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, έτσι ώστε τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας να λαμβάνουν υπ’ όψη τις φθηνότερες τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τους τελευταίους μήνες, οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σχετικά με τον τρόπο παρέμβασης στις ενεργειακές αγορές, καθώς η συρρίκνωση των προμηθειών της Ευρώπης σε ρωσικό φυσικό αέριο αυξάνει τις τιμές του φυσικού αερίου.

Όμως, με τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν πολλαπλασιαστεί επί 12 από πέρυσι και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να φθάνουν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ καθημερινά, τα κράτη μέλη που είναι πιο απρόθυμα να παρέμβουν τώρα αναθεωρούν τις θέσεις τους.

Πηγή, που είδε γραπτό μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας στους Ευρωπαίους Υπουργούς Ενέργειας, είπε στο Πρακτορείο Reuters ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη να εξετάσει το ενδεχόμενο περιορισμού των τιμών του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Στο σημερινό ευρωπαϊκό σύστημα, η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζεται από το κόστος παραγωγής του τελευταίου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για την κάλυψη της ζήτησης.

Αυτή η τιμή καθορίζεται συχνά από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο, μια κατάσταση όπου χώρες, όπως είναι η Ισπανία, θεωρούν άδικη, καθώς αυτό το σύστημα ισοδυναμεί με την πώληση φθηνής, ανανεώσιμης ενέργειας στην ίδια τιμή με την ακριβότερη ενέργεια από ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα, δε, με το Ινστιτούτο Bruegel, τα κράτη μέλη της ΕΕ δαπάνησαν 280 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας.