Η Ευρώπη θα σαρωθεί

Η Ευρώπη θα σαρωθεί

Πηγή: marketwatch/pixabay

Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο pagenews.gr ότι η ενεργειακή κρίση με όλες τις προεκτάσεις και τα παρεπόμενα αλλάζει ήδη ριζικά την Ευρώπη

Η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου Τίννε Βαν ντερ Στράτεν σχολιάζοντας τη ενεργειακή κρίση τουιτάρει ότι «οι επόμενοι 5 με 10 χειμώνες θα είναι τρομεροί αν δεν γίνει τίποτα. Πρέπει να δράσουμε στην πηγή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και να εργαστούμε για το πάγωμα των τιμών του φυσικού αερίου».

Λεπτομέρεια: Όταν λέει «10 χειμώνες» εννοεί μία δεκαετία.

Στη Γερμανία τα futures (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης) για την τιμή του ηλεκτρικού ξεπέρασαν τα 1050  ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το ίδιο κα στη Γαλλία προ ημερών.

Ο υπουργός Βιομηχανίας-Ενέργειας της Τσεχίας, που έχει την ευρωπαϊκή Προεδρία, Γιόζεφ Σικέλα, ανακοίνωσε έκτακτη Σύνοδο των ομολόγων του υπουργών της ΕΕ για τις 9 Σεπτεμβρίου.

«Έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο διαπραγματεύσεις, μπορώ να ανακοινώσω ότι συγκαλώ έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας. Θα συναντηθούμε στις Βρυξέλλες στις 9 Σεπτεμβρίου. Πρέπει να διορθώσουμε την αγορά ενέργειας. Η λύση σε επίπεδο ΕΕ είναι μακράν η καλύτερη που έχουμε.»

Ενώπιον μιας κατάστασης η οποία έχει ξεφύγει και εξελίσσεται σε κρίση άνευ προηγουμένου η ΕΕ με τους γνωστούς της ρυθμούς αποφασίζει να συνεδριάσει σε καμιά δεκαριά μέρες και βλέπουμε. Έστω, ακόμα και αν η ΕΕ δεν μπορεί να υπερβεί τις αγκυλώσεις της (που έχουν μεταφραστεί σε αδυναμία της  ως παγκόσμιο γεωπολιτικό δρώντα) το ζητούμενο είναι αν και όταν ληφθούν οι αποφάσεις να δίνουν λύσεις. Ούτε για αυτό φημίζεται η ΕΕ. Εδώ ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κομισιόν με την πράσινη εμμονή και την πρεμούρα να… εγκαταλειφθούν(!) το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο είχε ρίξει την Ευρώπη στα βράχια πριν από τον πόλεμο και την απόφαση για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία. Και ποιος είναι ο Έλον Μασκ που δήλωσε ότι «χρειάζεται να χρησιμοποιούμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο βραχυπρόθεσμα διότι διαφορετικά ο πολιτισμός θα καταρρεύσει». Ο Κομισάριοι ξέρουν καλύτερα. Η ΕΕ (και  το διεθνές «πράσινο» τραπεζικό χρηματοδοτικό λόμπι για να είμαστε δίκαιοι) είχε καταφέρει να προκαλέσει ενεργειακή κρίση στον εαυτό της πριν από την ενεργειακή κρίση.Τώρα οι Ευρωπαίοι καλούνται να επιλέξουν αν θα μαγειρέψουν ή αν θα ζεσταθούν, με πιθανότερο σενάριο να μην μπορούν να κάνουν τίποτα από τα δύο.

Τη σκυτάλη ενόψει της Συνόδου πήρε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία προανήγγειλε μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας.«Η εκτόξευση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας αναδεικνύει τους τα όρια του υφιστάμενου σχεδιασμού της αγοράς. Αυτή είχε σχεδιαστεί για διαφορετικές συνθήκες».

Το τέλος εποχής και η βίαιη αλλαγή των συνθηκών είχαν φανεί ήδη από την αρχή της πανδημίας. Πολλά είχαν γίνει ήδη σαφή από τότε και κυρίως ότι ο κόσμος είχε μπει σε επιταχυντή και δεν θα ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος. Ο πόλεμος ανέβασε τις στροφές της επιτάχυνσης και σφράγισε τις θύρες της επιστροφής στην προτέρα κατάσταση.

Η ενεργειακή κρίση με όλες τις προεκτάσεις και τα παρεπόμενα αλλάζει ήδη ριζικά την Ευρώπη. Οι νυν ηγεσίες θα σαρωθούν. Ακόμα και αν η ΕΕ επιδείξει τα καλύτερα αντανακλαστικά από ποτέ ,δύσκολα θα σωθεί η παρτίδα. Το κρίσιμο  (σκοπίμως δεν λέω «χειρότερο» )είναι ότι δεν υπάρχει «πάγκος» τουλάχιστον όπως τον αντιλαμβάνεται η σημερινή καθεστηκυία ευρωπαϊκή τάξη. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί η ρωσική επιρροή και παρέμβαση η οποία επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης και το ενδεχόμενο (πολύ σοβαρό) ο πόλεμος να πάρει μέσα στους επόμενους μήνες ακόμα πιο άγρια τροπή…

Δεν λέω «καλό χειμώνα». Είναι βάρβαρο. Εξάλλου δεν προκύπτει από πουθενά ότι θα είναι καλός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play