Κόσμος

Ενέργεια: Αύξηση της τάξεως των 50% θα έχουν οι παγκόσμιες επενδύσεις LNG το 2024

Ενέργεια: Όσο περνούν οι μέρες, τόσο η κρίση της ενέργειας θα αυξάνεται, μιας και το φυσικό αέριο -από μια οικονομική λύση- έχει μετατραπεί σε ακριβό καύσιμο και οι χώρες παγκοσμίως είναι σε συνεχές ψάξιμο για αξιόπιστες πηγές

Όσο περνούν οι μέρες, τόσο η κρίση της ενέργειας θα αυξάνεται, μιας και το φυσικό αέριο -από μια οικονομική λύση- έχει μετατραπεί σε ακριβό καύσιμο και οι χώρες παγκοσμίως είναι σε συνεχές ψάξιμο για αξιόπιστες πηγές. Γι’ αυτό το λόγο και οι επενδύσεις σε νέες υποδομές LNG αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα, αγγίζοντας τα 42 δισ. δολάρια μέχρι το 2024, σύμφωνα με έρευνα της Rystad Energy.

Πρόκειται για επενδύσεις 20 φορές μεγαλύτερες από το 2021, όπου μόλις 2δισ. δολάρια επενδύθηκαν, λόγω της πανδημίας. Ωστόσο οι επενδύσεις μετά το 2024 αναμένεται να πέσουν κατακόρυφα, καθώς οι κυβερνήσεις προχωρούν σε απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Τα νέα έργα σε υποδομές LNG, τροφοδοτούνται από την αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου σε Ευρώπη και Ασία, καθώς περιορίζονται οι εξαγωγές ρωσικού αερίου. Οι επενδύσεις που θα εγκριθούν το 2023 θα παρουσιάσουν μέτρια αύξηση, πλησιάζοντας τα 32 δισ. δολάρια, πριν κορυφωθούν στα 42 δισ. δολάρια το 2024.

Το φυσικό αέριο αποτελεί βασικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή σε πολλές χώρες, παρά την προσπάθεια για απεξάρτηση από αυτό. Έτσι η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 12,5% από σήμερα έως το 2030, δηλαδή από περίπου 4 τρισ. κυβικά μέτρα (Tcm) σε περίπου 4,5 Tcm.

Η ζήτηση φυσικού αερίου στην Αμερική θα παραμείνει σχετικά αμετάβλητη έως το 2030, ενώ στην Ασία και τον Ειρηνικό θα εκτοξευθεί, αυξάνοντας κατά 30% από περίπου 900 δις. κυβικά μέτρα (Bcm) σε περίπου 1,16 Tcm μέχρι το 2030.

Με τις νέες επενδύσεις η συνολική προσφορά LNG αναμένεται να διπλασιαστεί σχεδόν τα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας από περίπου 380 εκατ. τόνους ετησίως (Mtpa) το 2021, σε περίπου 636 Mtpa το 2030. Η παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου προβλέπεται να κορυφωθεί στους 705 Mtpa το 2034.

Οι ΗΠΑ πρόκειται να εδραιώσουν τη θέση τους ως κορυφαίος εξαγωγέας LNG, καθώς η αυξημένη εγχώρια προσφορά και οι υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη και την Ασία ενθαρρύνουν τους φορείς εκμετάλλευσης να πωλούν στο εξωτερικό. Το έργο Golden Pass LNG ύψους 10 δισ. δολαρίων στο Τέξας, μια κοινοπραξία μεταξύ της QatarEnergy (70%) και της ExxonMobil (30%), αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή έως το 2024, προσθέτοντας δυνατότητες εξαγωγής στον τερματικό σταθμό LNG Sabine Pass, συνολικού ύψους περίπου 18 Mtpa.

Το Plaquemines LNG της Venture Global στη Λουιζιάνα – μια ανάπτυξη ύψους 13,2 δις. δολαρίων που εγκρίθηκε νωρίτερα φέτος – αναμένεται να παράγει περίπου 24 Mtpa και να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2025. Επιπλέον, η Cheniere Energy υπέγραψε συμφωνία με κινεζική PetroChina για την προμήθεια περίπου 1,8 Mtpa LNG από την εγκατάσταση Corpus Christi LNG, με παραδόσεις από το 2026 έως το 2050.