Σχέδια για αξιοποίηση πυρηνικών αντιδραστήρων νέας γενιάς εξετάζει η Ιαπωνία, η οποία ενδέχεται να αλλάξει τη στάση της απέναντι στα πυρηνικά περίπου 11 χρόνια μετά το ατύχημα στην Φουκουσίμα.
Κατ’ εντολή του πρωθυπουργού της χώρας, Fumio Kishida, μία ομάδα ειδικών εξετάζει πώς οι πυρηνικοί αντιδραστήρες νέας γενιάς θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου της χώρας για μηδενικούς ρύπους μέχρι το 2050. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, το πόρισμα της έρευνας αναμένεται να φτάσει στα χέρια του πριν το τέλος του έτους.
Και μόνο το γεγονός ότι η χώρα είναι διατεθειμένη να αλλάξει κατεύθυνση ως προς την χρήση της πυρηνικής καταδεικνύει πως υπάρχουν προβλήματα στην εξασφάλιση σταθερού ενεργειακού εφοδιασμού μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αύξηση των τιμών ενέργειας.
Οι κυβερνήσεις που αναδείχθηκαν μετά το πυρηνικό ατύχημα του Μαρτίου του 2011 προχωρούσαν σταδιακά σε απεξάρτηση της χώρας από την πυρηνική ενέργεια. Έκτοτε, τα περισσότερα πυρηνικά εργοστάσια παρέμειναν ανενεργά, ενώ υπήρχαν δεσμεύσεις πως ούτε θα φτιαχτούν νέοι αντιδραστήρες ούτε θα αντικατασταθούν οι παλιοί σύμφωνα με το Guardian.
«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει μεταμορφώσει σε μεγάλο βαθμό το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο…η Ιαπωνία πρέπει να έχει κατά νου τα πιθανά σενάρια κρίσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Προκειμένου να αντεπεξέλθουμε σε μία επικείμενη κρίση που προκαλείται από ενεργειακές ελλείψεις, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, προκειμένου να κινητοποιήσουμε όλες τις πιθανές πολιτικές τα επόμενα χρόνια και να προετοιμαστούμε για κάθε έκτακτη ανάγκη», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή, στην Ιαπωνία εξακολουθούν να λειτουργούν επτά αντιδραστήρες, ενώ τρεις είναι ανενεργοί για λόγους συντήρησης. Δεκάδες ακόμη αντιδραστήρες βρίσκονται στη διαδικασία ανανέωσης της άδειας λειτουργίας, με βάση τα μέτρα που επιβλήθηκαν μετά το 2011.
Στην περίπτωση που η πυρηνική αναβιώσει πλήρως στην Ιαπωνία, ενδέχεται να επανεκκινήσει σύντομα – μετά το καλοκαίρι του 2023 – η λειτουργία επτά ακόμη αντιδραστήρων, συμπεριλαμβανομένων δύο στο Kashiwazaki-Kariwa, το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στον κόσμο. Μία τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να προκαλούσε αντιδράσεις, καθώς η Tokyo Electric Power, η οποία διαχειριζόταν το Fukushima Daiichi, διαχειρίζεται και το εργοστάσιο αυτό.