Οικονομία

Μέτρα στήριξης: 4+4 παρεμβάσεις “κλειδώνουν” αρχές Σεπτεμβρίου

Συνολικά οχτώ παρεμβάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν, όπου κάποιες θα είναι άμεσες ενώ άλλες θα τεθούν σε ισχύ από το 2023. 

Σε ρυθμούς ΔΕΘ αναμένεται να κινηθούν εντός των επόμενων ημερών τα κόμματα ενώ η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο εξετάζουν μια σειρά μέτρων τα οποία όπως φαίνεται θα κλειδώσουν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Τότε θα υπάρχει εικόνα από τον τουρισμό και τα φορολογικά έσοδα, ενώ το οικονομικό επιτελείο θα γνωρίζει τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Συνολικά οχτώ παρεμβάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν, όπου κάποιες θα είναι άμεσες ενώ άλλες θα τεθούν σε ισχύ από το 2023.

Ποια μέτρα “κλειδώνουν”

Μια σειρά μέτρων που φαίνεται να κλειδώνουν είναι τα παρακάτω:

  • επιδότηση ρεύματος
  • ξεπάγωμα των συντάξεων και η αύξηση κατά 5 με 6%
  • διεύρυνση και αύξηση του επιδόματος θέρμανσης
  • επιταγή ακρίβειας
  • φθηνή στέγη σε νέους
  • κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης
  • αύξηση κατώτατου μισθού
  • μειώσεις φόρων

Για το επίδομα θέρμανσης βούληση της κυβέρνησης είναι να δοθεί το ίδιο με πέρυσι, ωστόσο και αυτό βρίσκεται σε συνάρτηση με το φυσικό αέριο.  Παράλληλα το 2023 βούληση του πρωθυπουργού είναι να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για το δημόσιο και τους συνταξιούχους. Για τον κατώτατο μισθό ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί η θεσμική διαδικασία το πρώτο εξάμηνο του 2023.

“Αγκάθι” ο πληθωρισμός

Η θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας θολώνει από τον υψηλό πληθωρισμό που οφείλεται στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Η θετική εικόνα διαμορφώνεται, όπως είπε ο υπουργός, από τα τουριστικά έσοδα που αν συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό μπορεί να υπερβούν τα αντίστοιχα του 2019, από τον πολύ υψηλό αριθμό νέων επενδύσεων, τον υψηλό αριθμό προσλήψεων, από την συρρίκνωση της ανεργίας και από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, αυτή τη στιγμή έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήθηκε από α’ τριμηνο και δόθηκε για επιδοτήσεις στην ενέργεια. Ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήθηκε τους δύο τελευταίους μήνες, τόνισε, θα χρησιμοποιηθεί για την στήριξη των πολιτών το τελευταίο τρίμηνο του έτους και τις αρχές του 2023.