Η Σερβία και το Κόσοβο διευθέτησαν τη διαμάχη τους αναφορικά με τις μετακινήσεις των πολιτών τους στα σύνορά τους.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε ότι το Κόσοβο και η Σερβία κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την αφαίρεση των εγγράφων εισόδου – εξόδου για τους πολίτες των δύο χωρών.
Μετά από πολυήμερες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, υπό την άτυπη αιγίδα της ΕΕ, επετεύχθη συμφωνία μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας για το θέμα της μετακίνησης, όπου οι πολίτες θα ταξιδεύουν πλέον ελεύθερα χρησιμοποιώντας τα έγγραφά τους.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο του διαλόγου με την ΕΕ, η Σερβία συμφώνησε να καταργήσει τα έγγραφα εισόδου/εξόδου για κατόχους ταυτότητας Κοσσυφοπεδίου και το Κοσσυφοπέδιο συμφώνησε, από την πλευρά του, να μην τα εισάγει σε Σέρβους κατόχους ταυτότητας.
Σε ανάρτησή του σε δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Μπορέλ αναφέρει: «Έχουμε συμφωνία! Στο πλαίσιο του Διαλόγου με τη διευκόλυνση της ΕΕ, η Σερβία συμφώνησε να καταργήσει τα έγγραφα εισόδου/εξόδου για τους κατόχους ταυτότητας του Κοσσυφοπεδίου και το Κοσσυφοπέδιο συμφώνησε να μην τα εισάγει για τους κατόχους Σερβικών ταυτοτήτων. Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και όλοι οι άλλοι πολίτες, θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας χρησιμοποιώντας τα δελτία ταυτότητάς τους. Η ΕΕ μόλις έλαβε εγγυήσεις από τον Πρωθυπουργό (σ.σ.: του Κοσόβου) Κούρτι για αυτό».
Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Γκάμπιρελ Εσκομπάρ και ο Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσαν έμειναν στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, όπου συζήτησαν με ηγέτες κρατών και κομμάτων το θέμα των εγγράφων και των πινακίδων κυκλοφορίας. Οι δύο αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τα κόμματα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα αποφύγουν τη βία έως την 1η Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να εφαρμόσει τη συμφωνία αμοιβαιότητας για τις σερβικές πινακίδες και έγγραφα, σημειώθηκαν εντάσεις στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, γεγονός που ώθησε την Κυβέρνηση του Κοσόβου, Άμλπιν Κούρτι, να αναβάλει την εφαρμογή της συμφωνίας.