Άποψη

Τρεις ζώνες άμυνας!

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι η ενεργειακή κρίση και οι νέες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου υποχρεώνουν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα πλάνα της.

«Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» υποστηρίζει μια από τις απόψεις που υπάρχουν στη θεωρία της στρατηγικής. Πλην όμως, επί του..πεδίου και δη του αθλητικού, το δόγμα είναι «η άμυνα δίνει νίκες».

Ίσως γιατί η πορεία μέχρι τις εκλογές θα είναι ένας εξουθενωτικός μαραθώνιος –αλλά σε ρυθμό σπριντ-, ίσως γιατί δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, η Κυβέρνηση δείχνει να ασπάζεται πλήρως το δόγμα περί αμύνης. Ευελπιστώντας ότι στο τέλος της άνοιξης του 2023 θα της εξασφαλίσει τη νίκη!

Δυσοίωνες προβλέψεις

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν ανέμενε τις εξελίξεις στη Γαλλία, ούτε τις ανακοινώσεις στη Γερμανία για την ενεργειακή κρίση, προκειμένου να συνειδητοποιήσει ότι το πρόβλημα της ενέργειας καθίσταται ο απόλυτος ρυθμιστικός παράγοντας των εξελίξεων. Γι αυτό άλλωστε το οικονομικό επιτελείο και ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Σκρέκας έσπευσαν να ανακοινώσουν νέο –σχεδόν διπλάσιο- πακέτο επιδοτήσεων, δυο ημέρες μετά της ανακοίνωση των (υπερ)αυξημένων τιμολογίων από τους παρόχους. Έτσι κι αλλιώς, όπως επαναλαμβάνουν χωρίς δισταγμό οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, «η Κυβέρνηση θα παρεμβαίνει όσο και για όποιο διάστημα χρειάζεται προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής έκρηξης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Πλην όμως η Κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει και πλέον το λέει ανοιχτά: «ο χειμώνας που έρχεται θα είναι –σύμφωνα με τα δεδομένα που διαμορφώνονται στο γεωπολιτικό και οικονομικό πεδίο- γεμάτος δυσκολίες  σε ότι αφορά στην επάρκεια του εφοδιασμού και τις τιμές της ενέργειας για ολόκληρη την Ευρώπη». Στην Κυβέρνηση αναμένουν «σφοδρές δυσκολίες  στις οικονομίες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις πόλων των ευρωπαϊκών κρατών». Μάλιστα, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση δεν διστάζει να προβλέψει: «θα δοκιμαστούμε σοβαρά στη διάρκεια των επόμενων μηνών. Ακόμη και στο θετικότερο σενάριο, η ομαλοποίηση των αγορών ενέργειας και τροφίμων απαιτεί χρόνο που μετριέται σε μήνες και όχι σε εβδομάδες».

Κατόπιν όλων αυτών, η Κυβέρνηση αποφάσισε να κινηθεί σε Εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και σε τρείς άξονες, προκειμένου να ελέγξει τις συνέπειες της κρίσης και να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών και τα οικονομικά δεδομένα της χώρας.

Το πρώτο πεδίο είναι τα μέτρα ανάσχεσης, το δεύτερο είναι οι παρεμβάσεις ΔΕΘ και το τρίτο είναι οι κινήσεις στην ευρωπαϊκή σκακιέρα.

Άμεσα μέτρα ανάσχεσης

Στο οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της οικονομικής στρατηγικής της κυβέρνησης δημιούργησαν δεδομένα, βάσει των οποίων κατέστη εφικτή η νέα άμεση παρέμβαση με το «πρόγραμμα» των 2 δις.

Αυτό όμως ήταν το πρώτο βήμα του Εθνικού σχεδίου για τη ανακούφιση της κοινωνίας, το οποίο συνολικά περιλαμβάνει συνολικά πέντε βήματα. Τα άλλα τέσσερα είναι:

  • Τα νέα ρυθμιστικά μέτρα, όπως ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από την ηλεκτροπαραγωγή, η διαφάνεια στις τιμές που ανακοινώνονται από τους προμηθευτές και η διευκόλυνση των καταναλωτών στην αλλαγή παρόχου αζημίως. Ήδη κατά τις πρώτες 41 ημέρες λειτουργίας του νέου μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εισπράχθηκαν 1 δισ., 21 εκατ. ευρώ τα οποία κατευθύνθηκαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την ενίσχυση των επιδοτήσεων στους καταναλωτές.
  • Η προώθηση ενός ευρύτατου προγράμματος υποδομών και δράσεων για την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας, όπως η νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, ο νέος πλωτός τερματικός σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η αλματώδης αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ο διπλασιασμός της λιγνιτικής παραγωγής.
  • Οι δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
  • Η δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, προκειμένου να λαμβάνονται μέτρα οικονομικής στήριξης όλων των νοικοκυριών και των επαγγελματιών σε μηνιαία βάση.

Η ΔΕΘ

Η δεύτερη ζώνη «άμυνας» θα αναπτυχθεί από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Οι ενεργειακές εξελίξεις σαφώς επηρεάζουν τις ανακοινώσεις που θα γίνουν, πλην όμως οι αποφάσεις είναι ειλημμένες για τις παρεμβάσεις που αναμένεται να γίνουν.  Εντός της πρώτης εβδομάδος του Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα λάβει τις τελικές αποφάσεις βλέποντας και τα τελικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αξιολογώντας τις εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου και «προτεραιοποιώντας» τις κινήσεις.

Οι παρεμβάσεις της ΔΕΘ θα υλοποιηθούν σε τρείς «χρόνους»:

  • Άμεσα, όπως οι επιδοτήσεις και ό,τι άλλο χρειαστεί να γίνει
  • Βραχυπρόθεσμα, όπως πχ στεγαστική πολιτική για τους νέους, επιδόματα θέρμανσης κλπ
  • Αρχές Ιανουαρίου, όπως οι αυξήσεις στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια, η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό κλπ

Και…εκτός!

Με τις άμεσες παρεμβάσεις στην ενέργεια και τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ, η Κυβέρνηση συμπληρώνει το «πάζλ» των κινήσεων στο εσωτερικό, εκτιμώντας ότι θα καλύψει σε σημαντικό βαθμό τις απώλειες που θα καταγράψουν τα νοικοκυριά. Όμως, όπως σημειώνει ο Πρωθυπουργός «κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να καλύψει τις αναγκαίες δαπάνες».

Η λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ γι αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρχίσει ένα «μπαράζ» επαφών με παράγοντες της ΕΕ. Στο τραπέζι των Βρυξελλών παραμένουν πάντα ενεργές και σε ισχύ οι προτάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, τόσο για πλαφόν όσο και για κοινό ταμείο.

Ο Πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Τσεχίας, Petr Fiala, καθώς η χώρα του έχει από την πρώτη Ιουλίου την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε, οι προτεραιότητες  της Τσεχικής προεδρίας –και λόγω του πολέμου- είναι άρρηκτα δεμένες με την ενέργεια και τις συνέπειες που μπορεί να έχει η κρίση (ενεργειακή ασφάλεια, ανθεκτικότητα των δημοκρατικών θεσμών, στρατηγική ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας). Κυριάκος Μητσοτάκης και Petr Fiala συζήτησαν για την ενεργειακή κρίση, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει την ανάγκη εξεύρεσης «ευρωπαϊκής λύσης».

Στην Κυβέρνηση, προφανώς και παρακαλουθούν –άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο- την υπόθεση των υποκλοπών και αναγνωρίζουν τις πολιτικές συνέπειες που μπορεί να έχει. Αυτό όμως δεν αλλάζει την αντίληψη που έχουν ότι στην πορεία προς τις κάλπες η Κυβέρνηση θα κριθεί από το πώς παρενέβη και τι λύσεις έδωσε στα προβλήματα της καθημερινότητας των Πολιτών. Κι αν εν τέλει υπήρξε σχέδιο για την κρίση και υπάρχει όραμα για τα επόμενα χρόνια…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο