Πολιτική

ΚΥΣΕΑ: Απόφαση για επέκταση του φράχτη στον Έβρο και αναβάθμιση των συστημάτων επιτήρησης

ΚΥΣΕΑ: Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και αποφασίστηκε η επέκταση του φράχτη

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και αποφασίστηκε η επέκταση του φράχτη κατά μήκος ολόκληρου του Έβρου.

Επιπλέον, θα γίνει αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων στην περιοχή – κάμερες και ηχητικά μέσα- και όπου δεν υπάρχουν, θα τοποθετηθούν.

Με δεδομένο πως ο φράχτης, που επεκτείνεται κατά 80 χλμ., αποτελεί βασικό αποτρεπτικό εργαλείο, η Τουρκία αναζητεί τρόπους να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο.

Όπως κατήγγειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, οι τουρκικές αρχές φέρνουν τους μετανάστες στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας τούς πιέζουν να έρθουν στις νησίδες του ποταμού, ώστε η Ελλάδα, πιεζόμενη, να τους βάλει στην επικράτειά της.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αλλά και άλλων κορυφαίων υπουργών, στη συνεδρίαση τέθηκαν όλα τα δεδομένα επί τάπητος, προκειμένου να μην επαναληφθεί σε συνέχειες τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες.

Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, αποφασίστηκε η επέκταση του φράχτη του Έβρου σταδιακά κατά μήκος ολόκληρου του Έβρου ποταμού. Η επέκταση θα γίνει και με εθνικούς πόρους, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Η κυβέρνηση έχει κάνει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ακόμα εκκρεμεί.

Παράλληλα, έγινε μια συνολική επισκόπηση της κατάστασης σε θάλασσα και στεριά και διαπιστώθηκε πως στη θάλασσα υπάρχει τριπλασιασμός των περιστατικών, κυρίως στη ρότα προς Ιταλία, όπως το προ ημερών περιστατικό στα Κύθηρα.

Έγινε, ακόμα, συζήτηση για το επεισόδιο του Έβρου. Διαπιστώθηκε πως, λόγω του γεγονότος ότι οι χάρτες έχουν συνταχθεί το 1926 και η γεωμορφολογία στην περιοχή είναι ευμετάβλητη, το επεισόδιο του Δεκαπενταύγουστου με τη νησίδα ήταν κατευθυνόμενο από την Τουρκία.

«Πρέπει να έχουμε τον νου μας», ανέφεραν συμμετέχοντες στη σύσκεψη, καθώς αξιολογήθηκαν μεν τα σενάρια, ωστόσο δεν είναι σαφές πώς θα συμπεριφερθούν οι Τούρκοι και πόσο θα τραβήξουν το σχοινί.