Ιδιαίτερα ανήσυχες εμφανίζονται οι δημόσιες αρχές της Μεγάλης Βρετανίας από τις μεταναστευτικές ροές, οι οποίες καταφθάνουν στο Νησί και φθάνουν σε ιστορικά υψηλά, κάνοντας τους Ρ. Σούνακ και Λ. Τρας να υποστηρίζουν σχέδιο απελάσεων στη Ρουάντα
Πιο ειδικά, ο αριθμός των μεταναστών που διέσχισαν τη Μάγχη και έφτασαν στη Βρετανία με μικρά σκάφη σημείωσε ημέρα ρεκόρ σήμερα, Δευτέρα, καθώς η αύξηση των διελεύσεων συνεχίζεται, παρά τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης να απελάσει στη Ρουάντα άτομα που εισήλθαν παράνομα στη χώρα.
Το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε ότι 1.295 άνθρωποι σε 27 σκάφη αναχαιτίστηκαν σήμερα, αριθμός που ξεπέρασε τον αριθμό ρεκόρ των 1.185 αφίξεων σε μια ημέρα που σημειώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.
Ο απερχόμενος Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει ότι ήλπιζε στα αποτελέσματα απειλής απελάσεως στη Ρουάντα, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, μαζί με άλλα μέτρα. Εκτιμούσε ότι θα είχε αποτρεπτικό αποτέλεσμα στα σχέδια για παράνομη διέλευση της Μάγχης.
Για το Βρετανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, αυτά τα στοιχεία αποτελούν «ακόμη απόδειξη, αν χρειαστεί, ότι το σκληρό σχέδιο της κυβέρνησης για απομάκρυνση στη Ρουάντα – που υποτίθεται ότι αποτρέπει τις επικίνδυνες διελεύσεις της Μάγχης – απλώς δεν λειτουργεί».
Η Βρετανία έκλεισε συμφωνία τον Απρίλιο για να στείλει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στις ακτές της στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής, μια συνεργασία που θα αποτελέσει αντικείμενο νομικής προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Η πρώτη πτήση απέλασης που ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνιο μπλοκαρίστηκε με διαταγή της τελευταίας στιγμής από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το 2021, 28.526 άνθρωποι αναχαιτίστηκαν που έφτασαν στη Βρετανία με μικρά σκάφη, σε σύγκριση με περισσότερους από 22.000 μετανάστες από την αρχή του τρέχοντος έτους.
Οι δύο υποψήφιοι που διεκδικούν να αντικαταστήσουν τον Τζόνσον στην πρωθυπουργία, η Λιζ Τρας και ο Ρίσι Σουνάκ, δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν το σχέδιο απελάσεων στη Ρουάντα.