Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ποιοι είναι οι τρεις παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της επιδημίας το φθινόπωρο

Κορωνοϊός: Ο κορωνοϊός είναι εδώ και άπαντες πρέπει να δείξουν τη δέουσα προσοχή, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη έξαρση της επιδημίας και γι' αυτό το λόγο υπάρχουν τρεις παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της επιδημίας το φθινόπωρο

Ο κορωνοϊός είναι εδώ και άπαντες πρέπει να δείξουν τη δέουσα προσοχή, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη έξαρση της επιδημίας και γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν τρεις παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της επιδημίας το φθινόπωρο επισημαίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε σχετική ανακοίνωσή του, ενώ αξιολογεί και τη σημασία της υποπαραλλαγής «Κένταυρος».

  • κλιματολογικοί παράμετροι (π.χ. κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα η μολυσματικότητα του κορωνοϊού αυξάνεται σημαντικά λόγω του ότι περνάμε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε εσωτερικούς χώρους),
  • από την ανάδυση νέων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που μπορεί να αυξάνουν τη μολυσματικότητά του ή τη δυνατότητα ανοσιακής διαφυγής, τη δυνατότητα του ιού, δηλαδή, να μολύνει άτομα με ανοσία,
  • άλλες ιδιότητες όπως, για παράδειγμα, το αν ο ιός προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό, και συνεπώς μεταδίδεται πιο εύκολα, κ.λ.π.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ σημειώνουν, επίσης, ότι «η ανοσία στον πληθυσμό εξαρτάται από το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, τη χρονική διάρκεια που έχει μεσολαβήσει από τον εμβολιασμό, το είδος του εμβολίου και τα στελέχη που περιλαμβάνει, καθώς και το αν έχουμε μολυνθεί με τον ιό, το είδος (παραλλαγή, υποπαραλλαγή) του ιού που μας έχει μολύνει και η χρονική διάρκεια που έχει παρέλθει από τη μόλυνση».

«Ο κορωνοϊός προκαλεί νέα κύματα όταν η ικανότητά του να προσβάλει τον πληθυσμό (μολυσματικότητα) είναι αυξημένη σε σχέση με την ανοσία στον πληθυσμό. Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν αυτό συμβαίνει κατά τους φθινοπωρινούς/χειμερινούς μήνες και όταν η ανοσία έναντι της μόλυνσης εξασθενεί είτε λόγω ανάδυσης μιας νέας παραλλαγής/υποπαραλλαγής ή και σε συνδυασμό με την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από τον εμβολιασμό ή την έκθεση μας στον ιό» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να κυριαρχήσει μια νέα υποπαραλλαγή ή το ενδεχόμενο αυτή να προκαλέσει νέο κύμα κορωνοϊού από τον ΕΟΔΥ διευκρινίζεται ότι «εξαρτάται από το αν η νέα υποπαραλλαγή έχει σχετικό πλεονέκτημα σε σχέση με την υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί στον πληθυσμό».

Ειδικά, δε, για τη μετάλλαξη «Κένταυρος» ΒΑ.2.75 από τον ΕΟΔΥ σημειώνεται ότι «προς το παρόν παρουσιάζει αυξητική τάση μόνο στην Ινδία και σε καμία άλλη περιοχή χωρίς, συνεπώς, να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κυριαρχήσει έναντι της ΒΑ.5. Αυτό μεταφράζεται στο ότι η δυνατότητα κυριαρχίας σε περιοχές, όπως στη χώρα μας, που υπάρχει σε μεγάλα ποσοστά η ΒΑ.5, δεν είναι δεδομένη».

«Συμπερασματικά, ένα επερχόμενο κύμα είναι πολύ πιθανό να συμβεί κατά τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο στη χώρα μας για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, αλλά τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δεν παρέχουν τεκμηρίωση ότι αυτό θα συμβεί μετά βεβαιότητας, λόγω της πιθανής κυριαρχίας της υποπαραλλαγής ΒΑ.2.75. Επίσης, τα μεγάλα ποσοστά υβριδικής ανοσίας στον πληθυσμό και η μεγάλη ένταση του πρόσφατου κύματος με την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 καθιστά όχι απόλυτα προβλέψιμη την πορεία του κορονοϊού στο άμεσο μέλλον» καταλήγει στην ανακοίνωση του ο ΕΟΔΥ και προσθέτει για τον εμβολισμό:

«από την άλλη σκοπιά αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο, είναι ότι η προστασία που μας παρέχει το εμβόλιο έναντι σοβαρής νόσου είναι σημαντική και ότι ο κορωνοϊός παρότι συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσα μας, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά αναφορικά με τις ιδιότητες του ιού, προκαλεί σε μικρότερα ποσοστά σοβαρή νόσο σε σχέση με το παρελθόν. Η τήρηση των μέτρων προστασίας, ο εμβολιασμός, η έγκαιρη διάγνωση και σε κάθε περίπτωση όχι η καλλιέργεια πανικού αποτελούν τα όπλα μας για την αντιμετώπισή του».

Πλεύρης: “Θα εξετάσουμε τη δήλωση της μάσκας εάν χρειαστεί”

«Αν χρειαστεί επέκταση στη χρήση της μάσκας θα το εξετάσουμε» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Όπως σημείωσε ο στόχος είναι η υποχρεωτικότητα της μάσκας να είναι περιορισμένη, ενώ παράλληλα να υπάρχουν χώροι που θα συστήνεται η χρήση της.

Έκανε μάλιστα λόγο για μια νέα «κουλτούρα» στα μέτρα για την πανδημία: «Θα λέμε αυτά είναι τα μέτρα προστασίας, τα συστήνουμε και λέμε ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και που», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε ότι η πρόθεση που υπάρχει είναι να μην επιβληθούν μέτρα περιορισμού το φθινόπωρο και το χειμώνα. «Αν χρειστούν θα είναι στον απόλυτο ήπιο βαθμό. Δεν πρόκειται να ζήσουμε κατάστασης περιορισμού δραστηριοτήτων», συμπλήρωσε.

Όσο για τα σχολεία υπογράμμισε ότι και εκεί επικρατεί η λογική των όσο γίνεται πιο ήπιων περιορισμών. Όπως είπε οι συζητήσεις με το Υπ. Παιδείας και τους ειδικούς για τις αποφάσεις θα γίνουν μέσα στις επόμενες μέρες μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Σχετικά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια τόνισε ότι θα αναπτυχθούν σε δύο φάσεις με την πρώτη να περιλαμβάνει  την προστασία από μετάλλαξη Όμικρον ως προς την μόλυνση, μαζί με τις παραλλαγές Όμικρον 4-5 και όπως εκτίμησε θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του έτους.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε πως είναι σημαντικός ο εμβολιασμός με τα τωρινά εμβόλια καθώς προστατεύουν ακόμα από τη βαριά νόσηση.

Βασιλακόπουλος: Κάθε 6-7 μήνες έχουμε μία νέα μετάλλαξη

O καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής θεραπείας μίλησε για την πορεία του κορονοϊού και στάθηκε ιδίως στις μεταλλάξεις, τονίζοντας πως «κάθε 6-7 μήνες έχουμε μία νέα μετάλλαξη». «Αυτό που έχουμε δει στην πανδημία έως τώρα είναι ότι κάθε 6 μήνες, βγαίνει ένα νέο στέλεχος που μας απασχολεί πραγματικά και κάνει κάποιο νέο κύμα. Πιθανώς να μας κάνει και κάτι τέτοιο στο μέλλον, αλλά θα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι τότε» είπε χαρακτηριστικά.

«Νομίζω ότι δεν πρέπει να έχουμε ανησυχία για τον «Κένταυρο», μόνο μία χώρα στον κόσμο είναι που έχει επικρατήσει ο «Κένταυρος» και αυτή είναι η Ινδία. Η Ινδία είχε μία ιδιαιτερότητα, είχε ένα μεγάλο κύμα του στελέχους Δέλτα. Στις χώρες που εμφανίστηκε ο Κένταυρος και είχε επικρατήσει η Όμικρον, όπως και στη χώρα μας, για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν φαίνεται να επικρατεί τελικά. Όταν εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος, δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά θα επικρατήσει σε όλες τις χώρες. Έχουμε δει στελέχη ισχυρά που δεν έχουν επικρατήσει σε πολλές χώρες», ανέφερε αρχικά στο MEGA.

«Ο Κένταυρος είναι μία υποπαραλλαγή του Όμικρον 2. Εμείς είχαμε και την όμικρον και την όμικρον 2, αλλά και την Ο4 και Ο5. Έχει λίγο «λιγότερο» χώρο για να επικρατήσει. Όποιος έχει περάσει την όμικρον έχει μεγαλύτερη ανοσία και μπορεί να προστατευθεί και από την όμικρον 2. Αυτό που έχουμε δει στην πανδημία έως τώρα είναι ότι κάθε 6 μήνες, βγαίνει ένα νέο στέλεχος που μας απασχολεί πραγματικά και κάνει κάποιο νέο κύμα. Πιθανώς να μας κάνει και κάτι τέτοιο στο μέλλον, αλλά θα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι τότε. Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που ο ιός κάνει ένα ενδημικό κύμα, οι συνέπειες που έχει μικραίνουν. Έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, ωστόσο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώθηκαν, όπως και οι θάνατοι, γιατί η ανοσία του πληθυσμού αυξάνεται», συμπλήρωσε.

«Ο συνδυασμός των επικαιροποιημένων εμβολίων θα περιλαμβάνει πληροφορία έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το Ο4 και το Ο5. Χθες η Pfizer έδωσε ένα εμβόλιο για έγκριση. Το εμβόλιο αυτό θα είναι πιο κοντά στις Ο4 και Ο5, ενώ το εμβόλιο που είχαμε στην αρχή είχε φτιαχτεί για τα πρώτα στελέχη. Το εμβόλιο είναι ισχυρό για την βαριά νόσο και τον θάνατο», επεσήμανε στη συνέχεια ο κ. Βασιλακόπουλος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο