Ο εφετινός Αύγουστος μπήκε δυναμικά σε ό,τι αφορά τα τουριστικά μεγέθη, καθώς παρά τις δύσκολες συνθήκες σημειώθηκε αύξηση κατά 17% στις αφίξεις στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου το πρώτο 7ήμερο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, όπως πρόσφατα δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας ενώ το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου προστέθηκαν στους ταξιδιώτες και αυτοί του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού σε διάφορους προορισμούς της Ελλάδας.
Ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού δίνει τον τόνο και για τον επόμενο μήνα, με τα ξενοδοχεία να σημειώνουν πολύ καλές πληρότητες σε όλη την Ελλάδα και τους ξένους τουρίστες από αγορές όπως η Γερμανία, η Αγγλία και αλλού να συνεχίζουν και τον Σεπτέμβρη τις διακοπές τους στη χώρα μας ενώ στη βόρεια Ελλάδα οι Βαλκάνιοι που είναι οι κύριοι τροφοδότες της, συνεχίζουν μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη, όπως σημειώνει μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος.
Με τα δεδομένα του Αυγούστου φαίνεται πως διανύουμε μια χρονιά μεταβατική, όπως λέει ο κ.Τάσιος:
«Καλή για τα έσοδα του κράτους αλλά μεταβατική για τους ξενοδόχους, εξαιτίας του λειτουργικού κόστους και της διαφοροποίησης ανά περιοχή. Σίγουρα τον Οκτώβριο θα καταγράψουμε ζημίες αλλά πρόκειται όπως προανέφερα για μια χρονιά μεταβατική για τις επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να κάνουν επανεκκίνηση το 2023 και με περισσότερο κόσμο».
Την ίδια ώρα, η εξαιρετική πορεία του τουρισμού, όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, αποτυπώνεται και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb) στις οποίες τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο καταγράφεται αύξηση 26,5% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019.
«Αυτό που παρατηρήσαμε φέτος για τον κόσμο που ταξίδεψε είναι ότι ήταν συγκρατημένος ως προς τα έξοδά του, καθώς οι πελάτες έχουν επηρεαστεί από όσα συμβαίνουν και είναι λογικό, ωστόσο όλοι οι προορισμοί είναι γεμάτοι», υπογραμμίζει ο κ.Τάσιος»
«Και στη βόρεια Ελλάδα σημειώθηκαν καλές πληρότητες, όπως στη Θάσο, τη Χαλκιδική, την Πιερία όπου απλώς η σεζόν αντί για 110 που ήταν το 2019 μειώθηκε στις 90 μέρες σε ό,τι αφορά κυρίως τους Βαλκάνιους ταξιδιώτες», προσθέτει.
«Το τριήμερο του 15αυγουστου ο κόσμος μετακινήθηκε και ταξίδεψε για να προσκυνήσει στις εκκλησίες και να γιορτάσει την Κοίμηση της Θεοτόκου σε προορισμούς όπως η Σύρος, η Πάτμος, η Μυτιλήνη, η Πάρος, η Τήνος φυσικά, και στη βόρεια Ελλάδα στο Βέρμιο, Χαλκιδική και αλλού», αναφέρει Λύσανδρος Τσιλίδης Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA). «Γενικότερα όμως, ο φετινός Αύγουστος γέμισε όλη την Ελλάδα, φάνηκε έντονα η μετακίνηση των μαζών και στα πλοία. Φέτος είδαμε πολύ κόσμο και στα μικρά νησιά που την τελευταία δεκαετία έχουν μπει δυναμικά στην αγορά και ειδικά τελευταία, με την προβολή που γίνεται για το διαφορετικό προϊόν που έχουν να προσφέρουν, τον πιο ήπιο τρόπο διακοπών, φιλικό για τις οικογένειες και ταιριαστό στην τάση που ονομάζεται slow tourism», προσθέτει ο κ.Τσίλιδης.