Πολιτισμός

Το μουσείο Getty επιστρέφει στην Ιταλία τα παράνομα ανασκαμμένα γλυπτά του Ορφέα

Σύμφωνα με το μουσείο, η Μονάδα Διακίνησης Αρχαιοτήτων της Εισαγγελίας του Μανχάταν είχε αρχικά εκφράσει ανησυχίες για τα γλυπτά, τα οποία είναι άνω των 2.000 ετών.

Το μουσείο Getty στο Λος Άντζελες θα επιστρέψει μια μερικά γλυπτά του Ορφέα στην Ιταλία, αφού οι ερευνητές είπαν ότι τα αντικείμενα ανασκάφηκαν και εξήχθησαν παράνομα. Τον Σεπτέμβριο θα σταλούν πίσω στη Ρώμη. Σύμφωνα με το μουσείο, η Μονάδα Διακίνησης Αρχαιοτήτων της Εισαγγελίας του Μανχάταν είχε αρχικά εκφράσει ανησυχίες για τα γλυπτά, τα οποία είναι άνω των 2.000 ετών.

Ο Timothy Potts, διευθυντής του Getty, δήλωσε στην ανακοίνωση ότι το μουσείο «αποφασίζει ότι αυτά τα αντικείμενα πρέπει να επιστραφούν» συνεργαζόμενος με αξιωματούχους αυτής της μονάδας.

Το Sculptural Group of a Seated Poet and Sirens, γνωστό ως Orpheus and the Sirens, είναι ένα σύνολο τριών γλυπτών που κατασκευάστηκε μεταξύ 350 π.Χ. και 300 π.Χ. στο Tarentum της Ιταλίας. Οι φιγούρες σχεδόν σε φυσικό μέγεθος περιλαμβάνουν ένα ζευγάρι σειρήνες, μυθικά πλάσματα μισοί άντρες μισά θηλυκά γνωστά για το ότι τραγουδούσαν σε ναύτες μέχρι θανάτου και έναν καθιστό άνδρα ποιητή που πιστεύεται ότι είναι ο Έλληνας ήρωας και μουσικός Ορφέας.

Τα γλυπτά αναφέρονται στον αρχαίο ελληνικό μύθο στον οποίο ο Ορφέας ταξιδεύει από και προς τη χώρα των νεκρών. Η ομάδα περιέχει ίχνη πολυχρωμίας, υποδεικνύοντας ότι θα ήταν πολύχρωμα, και πιστεύεται ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για τη διακόσμηση ενός τάφου.

Το Getty εργάζεται επί του παρόντος με «ειδικό προσαρμοσμένο εξοπλισμό για τις  διαδικασίες» για τη μεταφορά των εξαιρετικά εύθραυστων γλυπτών. Επιπλέον, το μουσείο συντονίζει την επιστροφή τεσσάρων άλλων αντικειμένων στην Ιταλία.

Ο Potts πρόσθεσε: «Εκτιμούμε την ισχυρή και γόνιμη σχέση μας με το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας και με τους πολλούς συναδέλφους μας αρχαιολόγους, συντηρητές, επιμελητές και άλλους ακαδημαϊκούς σε όλη την Ιταλία, με τους οποίους μοιραζόμαστε την αποστολή να προωθήσουμε τη διατήρηση της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς».