Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα [15/8] πως η Μόσχα εκτιμά τις σχέσεις της με χώρες στη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Αφρική και είναι έτοιμη να προσφέρει σύγχρονα όπλα στους συμμάχους της.
Ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποίησε μία ομιλία σε μια έκθεση όπλων κοντά στη Μόσχα για να καυχηθεί για τις ικανότητες των προηγμένων όπλων της Ρωσίας και να δηλώσει τη βούλησή του να μοιραστεί την τεχνολογία με χώρες που έχουν την ίδια ιδεολογία.
“Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στους συμμάχους μας τα πιο σύγχρονα είδη όπλων, από μικρά όπλα μέχρι τεθωρακισμένα και πυροβολικό που αντιμάχεται την αεροπορία και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα”, είπε ο Πούτιν κατά την έναρξη του φόρουμ “Army-2022” που διεξάγεται κοντά στη Μόσχα.
“Σχεδόν όλα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερες από μία φορές σε επιχειρήσεις πραγματικής μάχης”.
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται σχεδόν έξι μήνες από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου η Μόσχα έχει υποστεί κατ΄επανάληψη ανατροπές σχεδίων και βαριές απώλειες.
Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές λένε πως η κακή απόδοση των ρωσικών στρατευμάτων και του ρωσικού οπλισμού μπορεί να καταστήσει τις εξαγωγές όπλων της λιγότερο ελκυστικές σε ενδεχόμενους αγοραστές, όπως η Ινδία, που εξαρτώνταν πολύ από τη ρωσική τεχνολογία στο παρελθόν.
Όρμπαν όλο πιο κοντά σε Πούτιν
Ο Βίκτορ Όρμπαν καλλιεργεί όλο και περισσότερο τις σχέσεις του με το καθεστώς του Πούτιν, φέρνοντας με αυτόν τον τρόπο την Ουγγαρία πιο κοντά στη Μόσχα και όλο πιο μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να απαλλαγεί από το ρωσικό αέριο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της, η Ουγγαρία, κράτος – μέλος της ΕΕ, ακολουθεί τον αντίθετο δρόμο. Χθες, η Βουδαπέστη ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει περισσότερο ρωσικό αέριο από τις ποσότητες που προέβλεπε αρχικά η σύμβαση με τον κολοσσό Gazprom.
Κινούμενη ενάντια στη βούληση των 27 χωρών μελών της ΕΕ, οι οποίες προσπαθούν να απογαλακτιστούν από το ρωσικό αέριο το ταχύτερο δυνατό, η Ουγγαρία, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμβαθύνει τους ενεργειακούς δεσμούς της με τη Ρωσική Ομοσπονδία.