Κόσμος

Φυσικό αέριο: Πάει για ρεκόρ στην παραγωγή LNG το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου

Φυσικό αέριο: Ενεργειακές αφίξεις θα υπάρξουν το επόμενο χρονικό διάσημα στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας

Ενεργειακές αφίξεις θα υπάρξουν το επόμενο χρονικό διάσημα στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας. Πιο συγκεκριμένα τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο θα έρθουν συνολικά 16 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Μάλιστα στην υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση στην ελληνική αγορά, με τις ποσότητες των που θα διοχετευθούν θα είναι αρκετές, ενώ ένας μεγάλος όγκος αναμένεται να κατευθυνθούν προς εξαγωγή για τη Βουλγαρία.

Κατά τη διάρκεια του διμήνου αναμένεται να αφιχθούν στη Ρεβυθούσα συνολικές ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου 7,525,000,000 KWh.

Πιο συγκεκριμένα τον Αύγουστο είναι προγραμματισμένα να φτάσουν συνολικά 8 φορτία. Από αυτά τα 4 φορτία συνολικής ποσότητας 1,230,000,000 KWh θα αφιχθούν για λογαριασμό της ΔΕΠΑ. Δύο φορτία συνολικής ποσότητας 647,000,000 KWh αφορούν στην βουλγαρική MET Energy, ενώ από ένα φορτίο θα φέρουν η Mytilineos (1,000,000,000 KWh) και η Elpedison με την Bulgargaz (950,000,000 KWh).

Για το Σεπτέμβριο προβλέπεται να αφιχθούν επίσης 8 φορτία. Η MET Energy θα φέρει 3 φορτία συνολικής ποσότητας 928,000,000 KWh, ενώ δύο φορτία προβλέπεται να φέρει η Elpedison (270,000,000 KWh). Ένα φορτίο προβλέπεται να φέρουν η Motor Oil με την Bulgargaz (1,000,000,000 KWh), η Mytilineos (1,000,000,000 KWh) και η ΔΕΠΑ (500,000,000 KWh).

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ οι εισαγωγές LNG έφτασαν τις 17,325TWh και αντιπροσώπευαν το 47,295 των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου στη χώρα.

Ο “πόλεμος” φυσικού αερίου με το LNG έχει φέρει έντονο προβληματισμό στην αγορά

Μία από μάχες που καλούνται να κάνουν Ασία και Ευρώπη, όπου το πρώτο πράγμα που έχουν να κάνουν είναι το κλείδωμα προμηθειών φυσικού αερίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τους Financial Times, μπορεί να εντείνει περισσότερους κινδύνους για αύξηση των τιμών της ενέργειας, μιας προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή.

Οι τρεις χώρες της Ανατολικής Ασία, Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, ο δεύτερος και τρίτος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, προσπαθούν να εξασφαλίσουν προμήθειες για τους χειμερινούς μήνες και όχι μόνο, από φόβο μήπως τιμολογηθούν ακριβότερα αργότερα μέσα στο έτος, καθώς η ζήτηση της Ευρώπης αυξάνεται.

Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός από την Ασία έρχεται σε μια στιγμή που το LNG, το οποίο μεταφέρεται με γιγάντια δεξαμενόπλοια, είναι σε μεγάλη ζήτηση καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο που παραδίδεται μέσω αγωγών από τη Ρωσία. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν ήδη αυξηθεί σχεδόν πέντε φορές σε σχέση με ένα χρόνο πριν, γεγονός που έχει αυξήσει απότομα το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές και έχει προκαλέσει οδυνηρό πλήγμα στις εταιρείες κοινής ωφέλειας.