Στις ΗΠΑ, το άγχος της πλήρους καταστροφής δημιούργησε μια ιδιαίτερη τάση, με ανθρώπους να συσσωρεύουν προμήθειες τροφίμων και όπλα για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Στη διάρκεια της πανδημίας, αμερικανοί πωλητές υπόγειων καταφυγίων κατέγραψαν αύξηση της ζήτησης.
«Γενοκτονία»
Μια τέτοια καθημερινότητα απαιτεί μεγάλη σιγουριά γύρω από το σωστό και το λάθος. Επιρρίπτει τις ευθύνες για την κλιματική αλλαγή όχι μόνο σε ορισμένα ισχυρά άτομα, αλλά σε όλους όσοι συμμετείχαν στην οικονομία που καταστρέφει τον κόσμο: «Κάθε άτομο που εργάζεται για μια εταιρεία ορυκτών καυσίμων, σε οποιαδήποτε θέση, θα πρέπει να δικαστεί για γενοκτονία», έγραψε πρόσφατα στο blog του.
Και δεν παίρνει πίσω αυτό που είπε. Μιλώντας στον Guardian σημειώνει ότι «μερικές δίκες για γενοκτονία θα έκαναν πολλή δουλειά». Και ποια θα έπρεπε να είναι η τιμωρία τους; «Νομίζω ότι αυτό είναι αρκετά γνωστό», απαντά.
Πριν μετακομίσει στον στρατώνα της Σαξονίας πριν από τρία χρόνια, εργαζόταν ως μηχανικός υπολογιστών. Όταν απολύθηκε από την τελευταία του δουλειά στη Ζυρίχη, το 2018, με την αποζημίωσή του και τις οικονομίες του, αγόρασε τον στρατώνα του Εθνικού Λαϊκού Στρατού της Ανατολικής Γερμανίας.
Αν και μιλά πολύ καλά γερμανικά, επέλεξε την τοποθεσία εξαιτίας της σχέσης κόστους-πλεονεκτημάτων και όχι επειδή αγαπούσε τόσο το γερμανικό κρατίδιο που συνορεύει με την Τσεχία. «Θέλεις να είσαι όσο πιο βόρεια γίνεται για τη ζέστη, αλλά και αρκετά νότια ώστε να έχεις φως για καλλιέργειες».
Οι άνθρωποι όπως εκείνος που δημιουργούν κοινότητες στην Ισπανία και την Πορτογαλία, επισημαίνει, είναι «τρελοί» γιατί θα αντιμετωπίσουν τεράστιες δυσκολίες καθώς εργάζονται στη γη με αυξανόμενες θερμοκρασίες.