Οικονομία

Φοροδιαφυγή: «Λαβράκι» από την ΑΑΔΕ – Εταιρεία “ξέχασε” να εκδώσει αποδείξεις 2,8 εκατομμύρια

"Λαβράκι" 2,8 εκατομμύρια ευρώ έβγαλε ο έλεγχος της ΑΑΔΕ

“Λαβράκι” 2,8 εκατομμύρια ευρώ έβγαλε ο έλεγχος της ΑΑΔΕ για αποδείξεις που είχε “ξεχάσει” να εκδώσει ηλεκτρονικό κατάστημα. Πρόκειται για προϊόντα, τα οποία πωλούνται μέσω γνωστής πλατφόρμας, που φιλοξενεί ηλεκτρονικά καταστήματα πώλησης διαφόρων ειδών, και στη συνέχεια αποστέλλονται στους αγοραστές, μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών.

Μέσω των στοχευμένων ελέγχων, που πραγματοποιούν καθημερινά, και χρησιμοποιώντας τον ειδικό αλγόριθμο ανάλυσης κινδύνου, που εντοπίζει ύποπτες φορολογικές συμπεριφορές, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έκαναν τα εξής:

  • Πρώτον, εντόπισαν επιχείρηση, που πουλάει παπούτσια μέσω διαδικτύου, και έχει έδρα στο Ίλιον Αττικής.
  • Δεύτερον, ζήτησαν και έλαβαν στοιχεία από δύο μεγάλες εταιρείες κούριερ και τη γνωστή ψηφιακή πλατφόρμα.
  • Τρίτον, εξέτασαν τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και των βιβλίων της επιχείρησης.
  • Τέταρτον, συγκρίνοντας όλα αυτά τα στοιχεία, διαπίστωσαν ότι για τρεις χρήσεις – 2016, 2017 και 2018 – η επιχείρηση δεν είχε εκδώσει αποδείξεις αξίας 2,8 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Δηλαδή, εισέπραξε, αλλά δεν απέδωσε ποτέ, ΦΠΑ 542.000 ευρώ.
  • Πλέον του φόρου εισοδήματος, που δεν πλήρωσε ποτέ για αυτό τον τζίρο.
Η ΑΑΔΕ ενισχύει το «οπλοστάσιό» της για τη φοροδιαφυγή

Νέες «έξυπνες» ελεγκτικές μεθόδους, με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, θέτει σε εφαρμογή ο φοροελεγκτικός μηχανισμός για τον εξονυχιστικό έλεγχο των τεσσάρων και πλέον εκατομμυρίων οφειλετών του Δημοσίου. Για τον λόγο αυτό «επιστρατεύει» όλα τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά συστήματα που διαθέτει, με στόχο να «σκιαγραφήσει» το οικονομικό προφίλ κάθε οφειλέτη, δημιουργώντας ουσιαστικά ηλεκτρονικούς «φακέλους» με όσους έχουν χρέη στις εφορίες.

Στο πλαίσιο αυτό προχωρά στην ενεργοποίηση του συστήματος Eispraxis και, μέσω αυτού, στην άντληση στοιχείων από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή το Taxis, το TAXISnet, το Icisnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ). Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρήσει για κάθε οφειλή να δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για όλες τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ενώ ταυτόχρονα θα «παρακολουθούνται» όλοι όσοι εμπλέκονται σε κάθε υπόθεση οφειλής, όπως οφειλέτες, συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι (με αποτύπωση της περιόδου εκπροσώπησης) και συσχετιζόμενες επιχειρήσεις (όμιλοι, απορροφήσεις, συγχωνεύσεις).